NEC heeft zaterdagavond een punt overgehouden aan de ontmoeting met SC Cambuur: 1-1. De ploeg van Anton Janssen kwam in de na twaalf minuten op 1-0 door Geoffrey Castillion, die een strafschop binnenschoot. Vlak voor rust schoot Mart Dijkstra namens Cambuur een vrije trap binnen: 1-1. In de slotfase kregen Koolwijk en Van Eijden van NEC rood en kon ook Ritzmaier van Cambuur vertrekken.
Na een niet zo soepel begin van beide ploegen werd NEC in het zadel geholpen door scheidsrechter Wiedemeijer. Wout Droste vloerde Geoffrey Castillion en de arbiter wees resoluut naar de stip. Castillion nam hem zelf en schoot de bal overtuigend in de linkerhoek, buiten het bereik van Cambuur-goalie Nienhuis: 1-0. NEC leek na de openingstreffer iets frisser en de ploeg kreeg ook enkele kansen. Nienhuis had de nodige moeite met een afstandsschot van Higdon, die hij ternauwernood verwerkte tot corner. Cambuur werd vooral gevaarlijk uit counters, terwijl een schot van Vermijl aan de andere kant maar net voorlangs ging.
Naarmate de eerste helft vorderde werd NEC aanvallend sterker. De ploeg moest wel oppassen voor de counters van Cambuur. Die werden door de defensie van NEC, niet de meest betrouwbare defensie, goed uitverdedigd. Vlak voor rust hunkerde NEC naar de kleedkamer en stond het spel bol van slordigheden en balverlies. Dit kwam de ploeg duur te staan, want vlak voor rust kwam Cambuur op gelijke hoogte. Invaller Mart Dijkstra schoot een vrije trap raak in de verre hoek. Deze vrije trap had volgens NEC helemaal niet gegeven mogen worden door Wiedemeijer. Hierdoor gingen beide ploegen rusten bij 1-1.
In de fase na rust was NEC de betere partij. De ploeg kreeg de bal echter niet in het net. Na een uur spelen zorgde Van Eijden met een knappe loopactie voor een kans. Hij gaf de bal aan Vermijl, die voorzette op Castillion. De Ajax-huurling tikte de bal net naast. Aan de andere kant werd Gentenaar geklopt door Elvis Manu. De bal leek in het net te vliegen, maar werd net op tijd door Lasse Nielsen tot corner verwerkt. Daar kwam NEC goed weg. Niet veel later kreeg Cambuur opnieuw via Manu een kans en nu hield Gentenaar zijn ploeg met een knappe redding op de been.
In de slotfase zette Anton Janssen alles op alles door Nielsen eraf te halen voor aanvaller Christoph Hemlein. Maar wat NEC ook probeerde, de bal ging er maar niet in. Cambuur bleef op de counter loeren, terwijl NEC kans op kans om zeep hielp. Een waar slotoffensief van De Nijmegenaren, die hard de duels in gingen en vochten voor de winnende. Beide ploegen eindigden het duel door het harde spel niet met elf man. Ryan Koolwijk van NEC kreeg rood door een vermeende kopstoot en Ritzmaier van Cambuur kreeg rood nadat hij zijn tweede gele kaart pakte. Even later pakte Van Eijden zijn tweede gele kaart en kon dus ook vertrekken.
Volgende week zondag gaat NEC in Alkmaar op bezoek bij AZ. Het duel begint om 14:30 uur.
Wedstrijdverloop
12’ 1-0: Castillion (pen.)
45’ 1-1: Dijkstra.
85’ Rode kaart: Koolwijk.
86’ Rode kaart: Ritzmaier.
89’ Rode kaart: Van Eijden.
Opstelling NEC: Johnsson; Vermijl, Van Eijden, Nielsen (77’ Hemlein), Leiwakabessy; Koolwijk, Rieks (79’ Pálsson), Conboy; Jahanbakhsh (46’ Jantscher), Higdon, Castillion.
Opstelling SC Cambuur: Nienhuis; Droste, Van Boxel (7’ Dijkstra), Van der Laan; Pereira, El Makrini, Ritzmaier, Van Moorsel;  Lukoki, Barto (61’ Ogbeche), Manu.