NEC heeft vrijdagavond in de eigen Goffert met 3-3 gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles. De Nijmegenaren maakten in de eerste helft een zwakke indruk voor eigen publiek, maar kwamen in de tweede helft nog op knappe wijze terug in de wedstrijd.

NEC tegen Go Ahead Eagles is een wedstrijd tussen twee ploegen met bijna dezelfde statistieken op de ranglijst. De Deventenaren hebben voor het treffen twee punten meer dan NEC. Het doelsaldo is hetzelfde: 13 voor en 13 tegen.

NEC trad met een verandering in de basisopstelling aan tegen het Go Ahead Eagles van Jack de Gier: Randy Wolters moest plaats nemen op de bank, voor hem in de plaats mocht de 18-jarige Anthony Musaba weer vanaf minuut één starten. Maecky Ngombo zorgde voor het eerste gevaar namens Go Ahead, hij kopte de bal over het Nijmeegse doel. NEC dat in de beginfase enkele keren in de eigen zestien moest waken voor een tegengoal, die in de vijftiende minuut ook viel. Via een aanval van de Deventenaren was het uiteindelijk Martijn Berden die bij de tweede paal de bal binnenliep. Kort daarna was NEC twee keer enorm dichtbij een gelijkmaker. In een scrimmage voor het doel van Verhulst werd de inzetten van Jonathan Okita en Etien Velikonja van de lijn gehaald.

Een aaneenschakeling van fouten volgde op beide helften, wat binnen het half uur zorgde voor de tweede goal van Berden. De aanvaller kon vanuit een lage voorzet gemakkelijk binnen tikken, doordat Mattijs Branderhorst de inzet totaal verkeerd inschatte. Bij NEC was het op gegeven moment zo voorspelbaar dat wanneer NEC in balbezit was, het steeds in een slechte pass eindigde. Toch maakte NEC de aansluitingstreffer. Een afgeslagen bal viel goed voor de voeten van de tot dan toe onzichtbare Zian Flemming, die uithaalde en NEC terug in de wedstrijd bracht. Daarna volgde een counter aanval van NEC, waarbij Musaba de bal voorgaf en Okita liet de bal voor het doel gaan voor een medespeler.

Tweede helft
Al kort na rust ging Frank Sturing in de fout waardoor Ngombo zo door de Nijmeegse defensie heen kon lopen en de bal in het doel kon schieten. Vanuit een vrije trap van NEC ver buiten de zestien, viel de bal bij Tom van de Looi, die de bal compleet verkeerd raakte. NEC kwam naarmate de tweede helft vorderde iets meer terug in de wedstrijd en dat uitte de ploeg ook nog in een doelpunt: Velikonja scoorde in twee instanties. In de 70e minuut kreeg NEC een strafschop, nadat Okita werd neergehaald in het zestienmetergebied. Flemming ging achter de bal staan en schoot laag in de hoek binnen: 3-3. NEC zorgde voor een heuse comeback, na een enorm belabberde eerste helft. Daarna was het min of meer wachten op nog een treffer voor NEC. NEC werd nog diverse keren gevaarlijk op de helft van de tegenstander. Vlak voor het einde maakte Okita nog een actie aan de zijkant, na zijn pass schoot Velikonja over. In de extra tijd haalde Okita nog hard uit, maar ook dit resulteerde niet meer in een winnende goal.

Volgende week vrijdag gaat NEC op bezoek bij NAC in Breda.

Wedstrijdverloop:
’15 Martijn Berden 0-1
’24 Martijn Berden 0-2
’37 Zian Flemming 1-2
’44 Jaroslav Navrátil gele kaart
’52 Maecky Ngombo 1-3
’55 Richard van der Venne gele kaart
’66 Elso Brito gele kaart
’68 Etien Velikonja 2-3
’71 Zian Flemming 3-3
’71 Jenthe Mertens gele kaart
’80 Zian Flemming gele kaart

Scheidsrechter: Christiaan Bax

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Sturing, Kvída, Kuipers; Van de Looi (’60 Van Landschoot), Flemming, Dijkstra; Musaba (’82 Wolters), Velikonja, Okita.

Opstelling Go Ahead Eagles: Verhulst; Mertens, Beukema, Veldmate (’61 Bliek), Brito; Corboz, Van der Venne (’82 Bannink), Lieftink; Navrátil, Ngombo (’65 Rabillard), Berden.

Foto: Rob Koppers