NEC weet weer wat winnen is in De Goffert. Na drie thuisnederlagen op rij wonnen de Nijmegenaren met pijn en moeite van de beloften van AZ: 3-1. Rens van Eijden tekende voor de 1-1, terwijl Tom Overtoom en invaller Paolo Sabak NEC in de slotfase de overwinning bezorgden.

In de openingsfase was het voor beide ploegen even aftasten. Bij de Nijmegenaren bleef het middenveld ten opzichte van het bekerduel met Fortuna Sittard intact, in tegenstelling tot de defensie. Daar keerden Rens van Eijden en Mathias Bossaerts terug van een blessure en nam Joppen de plek van Sanniez weer in. Na tien tamme minuten bracht NEC wat vuur in de wedstrijd. Van den Berg nam een afvallende bal na wat gevaar in de Alkmaarse doelmond direct op de slof en raakte met een snoeiharde pegel de lat.

Slaapverwekkende eerste helft
Het bleef lange tijd bij dat ene moment. Voorzetten van Okita en Labylle vlogen telkens voorlangs en Braken schoot vanuit een lastige hoek in het zijnet. Aan de andere kant mikte topscorer Ferdy Druijf een vrije kopkans een halve meter over het doel van Van Duin. Met een half uur op de klok werkte diezelfde Druijf de bal voor het doel en tikte Vince Gino Dekker zijn voorzet simpel binnen. NEC keek voor de derde thuiswedstrijd in competitieverband op rij na ongeveer een half uur spelen tegen een 0-1 achterstand aan.

Daar hadden de Nijmegenaren weinig tegen in te brengen. In het resterende verloop van de slaapverwekkende eerste helft bleef de tussenstand dan ook ongemoeid. De Gier bracht na 50 minuten Anass Achahbar binnen de lijnen en keerde zo terug naar het aanvallend ingestelde 4-3-3 systeem. Het leverde direct gevaar op, maar doelman Schendelaar verwerkte twee kansrijke pogingen van de spits. Niet veel later moest de goalie alsnog vissen. Rens van Eijden werkte een corner van Tom Overtoom via de kluts binnen. Het was een verdiende gelijkmaker voor een aanvallender NEC. De Goffert dacht vervolgens opnieuw te kunnen juichen, maar Braken zag zijn inzet rakelings langs de verkeerde kant van de paal gaan…

Opluchting bij NEC
NEC werd vervolgens weer slordiger en de beloften van AZ kwamen nauwelijks in de problemen. Toch leken de Nijmegenaren in de 83e minuut met de overwinning aan de haal te gaan. Tom Overtoom passeerde Schendelaar via de binnenkant van de paal met een lage schuiver. De bal kreeg het definitieve zetje echter van de rug van de AZ-doelman, maar dat maakte de opluchting bij de ploeg van Jack de Gier niet minder. Ndayishimiye kreeg nog geen minuut later uit een vloeiende aanval de kans om de wedstrijd te beslissen, maar schoot recht op Schendelaar af.

AZ wist vervolgens niet echt gevaarlijk te worden en NEC gooide de wedstrijd in de derde minuut van de blessuretijd definitief op slot in de 93e minuut. De ingevallen Paolo Sabak was het eindstation van een uitstekende counter. Braken zette de Belg oog in oog met Schendelaar en hij faalde op zijn beurt niet. Zo pakte NEC eindelijk weer de drie punten en dat moet een flinke opsteker zijn voor de ploeg van Jack de Gier. Het ging niet even sprankelend, maar dat is in zo’n fase ook niet het belangrijkste. Vrijdag wacht Jong Ajax op de Toekomst en dan zal NEC de lijn van de tweede helft door moeten trekken.

Wedstrijdoverzicht:
Scoreverloop:
29. 0-1 Dekker (Druijf)
59. 1-1 Van Eijden (kluts)
83. 2-1 Tom Overtoom (schot)
90+3. 3-1 Sabak (Braken)

Geel: Van den Berg, Reijnders

Opstelling NEC: Van Duin; Joppen, Van Eijden (C), Bossaerts, Labylle; Van den Berg, Overtoom, Jansen (53. Achahbar); Okita (75. Sabak), Braken, Romeny (58. Ndayishimiye).

Opstelling Jong AZ: Schendelaar, Sedlacek, Bergsma, Bakker, Wijndal, P. Koopmeiners (53. Kramer), Reijnders, Goudmijn, Kaandorp (68. De Haas), Druijf (C), Dekker (68. Duin).

Scheidsrechter: Richard Martens

Toeschouwers: 8.890

Foto’s: Rob Koppers