NEC heeft zaterdagavond voor een daverende verrassing gezorgd. De Nijmegenaren versloegen landkampioen AZ in Alkmaar door een treffer van Lorenzo Davids: 0-1.
Dwight Lodeweges besloot voor het duel tegen de landskampioen tot een tactische aanpassing. Met een ouderwetse 4-3-3, waarbij Arek Radomski als verdedigende middenvelder moest fungeren, dacht de NEC-trainer de Alkmaarse stoomwals tot staan te kunnen brengen. De ingreep koste Rutger Worm zijn basisplaats, ten faveure van Dominique Kivuvu.
AZ had een zware Europese wedstrijd tegen Olympiakos Piraeus in de benen. Dat was te merken. De Alkmaarse formatie miste scherpte en wist nauwelijks raad met de degelijke strijdwijze van de bezoekers. Eén kansje kreeg AZ in de eerste helft. Na een snel uitgevoerde vrije trap zette Gill Swerts voor. De vrijstaande Hector Moreno knalde hoog over.
Na rust bracht AZ-coach Ronald Koeman Graziono Pellè in als extra stormram. Die maatregel kostte oud-NEC’er Brett Holman zijn plaats in de Alkmaarse equipe. De lange Italiaan, vorig seizoen matchwinner, kreeg na 65 minuten gezelschap van Jeremain Lens, nog een oude bekende voor de Nijmegenaren. Veel verschil maakte het allemaal niet. AZ had voortdurend de bal, kansen leverde het optische overwicht echter nauwelijks op.
Pas in de slotfase rammelde de thuisclub weer een paar keer hard op de Nijmeegse poort. Juist in die fase dat de NEC-defensie wankelde, viel de beslissing aan de overkant. Lorenzo Davids haalde van ruim twintig meter uit, Björn Vleminckx liet de bal lopen en doelman Romero was kansloos: 0-1.
In blessuretijd ontsnapte NEC nog een paar keer aan de verdiende gelijkmaker. De Nijmeegse vreugde was er natuurlijk niet minder om.

Klik hier voor een fotoimpressie

Bron: De Gelderlander