NEC heeft zaterdagavond overtuigend gewonnen van Fortuna Sittard (1-3). De ploeg van Rogier Meijer is niet echt in gevaar geweest tegen de Limburgers en konden het goede voetbal, wat ze tegen Feyenoord lieten zien, doorzetten en met een ontketende Jonathan Okita lieten ze niks heel van de verdediging van Fortuna. Het werd nog even spannend na een penalty voor Fortuna, maar NEC liet zich niet kennen en gaat met een goed gevoel de interlandbreak in.

NEC komt in korte tijd op een comfortabele 0-2 voorsprong

NEC begon in dezelfde formatie als tegen Feyenoord en dat betekende dus met Edgar Barreto achterin, vijf verdedigers en Elayis Tavsan in de spits. De eerste dreiging van de wedstrijd kwam van Nijmeegse kant. Na goed doorzetten gaf Souffian El Karouani de bal voor, maar zijn voorzet werd door een verdediger van Fortuna weggewerkt. NEC kon deze kans geen goed vervolg geven. Het was namelijk Fortuna met de eerste grote doelkans van de wedstrijd. Na een lange bal over Barreto, komt Mats Seuntjens één op één met Mattijs Branderhorst. Zijn inzet kon nog net worden geblokkeerd door Barreto en de rebound werd gestopt door Branderhorst. Het eerste grote gevaar van NEC kwam na dertien minuten. Jordy Bruijn veroverde de bal halverwege de helft van Fortuna en kon zo doorlopen. Zijn schot werd echter gestopt door Fortuna-doelman Yanick van Osch. Na een druk eerste kwartier brak er een periode van rust aan. Het was NEC die deze periode van rust wist te doorbreken. In de 21ste minuut kwam Bart van Rooij door op de rechterkant, hij gaf een lage voorzet en op de rand van de zestien meter stond Jonathan Okita die kon binnenwerken, 0-1 NEC. De Nijmegenaren wisten het goede gevoel vast te houden en kwamen twee minuten later weer met een grote kans. Tavsan brak door de verdediging heen en gaf de bal voor, de bal werd echter voorlangs geschoten door El Karouani. NEC wist al snel na die kans de voorsprong te verdubbelen. Na een mooie voetbeweging van Okita kwam Tavsan recht voor de keeper te staan. De “spits” van NEC faalde niet en schoot zo de 0-2 binnen.

De blijdschap bij Van Rooij na de goal van Okita

NEC laat Fortuna terug komen in de wedstrijd

Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Fortuna de kans om terug in de wedstrijd te komen. Na een belabberde uittrap van Branderhorst kwam de bal snel terug voor de Nijmeegse goal. Seuntjens schoot de bal en Ivan Marquez leek deze te blokken. Daar zat echter een arm bij en dus ging de bal op de stip. Seuntjens ging zelf achter de bal staan en schoot de bal links onderin. Branderhorst zat in de goede hoek, maar kon de bal niet keren en dus kwam Fortuna terug tot 1-2. In de 42ste minuut kwam NEC er weer een keer goed uit. Okita kreeg de bal mee van Tavsan, maar krulde de bal vanaf links net naast de goal van Van Osch. Het was het laatste wapenfeit in de eerste helft.

NEC maakt in de tweede helft het verschil snel weer twee en geeft het niet meer weg

De tweede helft begon fanatiek. Na een paar felle duels bleven Bruijn en Okita liggen. Fortuna besloot echter gewoon om door te voetballen tot onvrede aan de kant bij NEC en het uitvak. Het uitvak dat overigens weer de hele wedstrijd luidkeels van zich liet horen. Het maakt niet uit tegen wie NEC speelt, ze zijn er altijd. Het was NEC dat de eerste kans van de tweede helft kreeg en die ook meteen omzette in een goal. Nadat een pass van Mattsson op Okita iets uitwijkt naar de buitenkant gaf diezelfde Okita de bal voor. Bruijn, niet de grootste speler van NEC, krijgt de bal op zijn hoofd en kopt de bal netjes binnen. Na die goal gebeurde er een poosje vrij weinig. Fortuna kreeg het niet voor elkaar de bal door de verdediging van NEC te spelen en NEC nam niet te veel risico’s meer. Dit veranderde rond de zeventigste minuut. NEC drong wat meer aan en kreeg ook een kans. De drie aanvallers van NEC kwamen gebroederlijk door. Tavsan had de bal en moest deze eigenlijk eerder overspelen. Dat deed hij uiteindelijk, maar daardoor kwam de bal eigenlijk te laat bij Mattsson en vanuit een te moeilijke hoek probeerde de Deen het toch, maar zijn schot vloog over. NEC liet de bal het laatste kwartier voornamelijk aan Fortuna. De Limburgers wisselden ook aanvallend met het inbrengen van Toshio Lake, maar het leek er geen moment op dat NEC echt in gevaar zou komen. In de 78ste minuut kwam het eerste gevaar van Fortuna in de tweede helft. Seuntjens kreeg wat ruimte en probeerde het maar vanaf een meter of twintig, maar zijn schot ging net over de goal van Branderhorst.

Wedstrijdverloop:
21′ 0-1 Okita
26′ 0-2 Tavsan
34′ 1-2 Seuntjens
52′ 1-3 Bruijn

Geel:
Tekie, Johansson (Fortuna Sittard)
Odenthal, Bruijn (NEC)

Opstelling Fortuna Sittard: Van Osch; Pinto, Angha (71′ Lake), Janssen (46′ Lonwijk), Cox; Tekie (46′ Johansson), Rienstra, Duarte; Musaba (34′ Noslin), Sambou, Seuntjens.

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Barreto, Márquez, Odenthal, El Karouani; Schöne, Bruijn (90′ Vet); Okita, Tavsan (87′ Akman), Mattsson.

Foto’s: Orange Pictures