Na het onvermijdelijke nieuws dat de gemeente Nijmegen in samenspraak met de omgevingsdienst tot nader order het Goffertstadion heeft gesloten is NEC direct op zoek gegaan naar een alternatieve thuishaven voor in ieder geval de komende twee maanden. Er worden gesprekken gevoerd met clubs en andere belanghebbenden en daaruit zijn volgens ForzaNEC.nl de komende zes opties tevoorschijn gekomen.

Die zijn geselecteerd op basis van de wensen van alle betrokkenen. Wilco van Schaik deelde dinsdagavond in de Jarda Podcast al een lijstje prioriteiten. Zo heeft de technische staf aangegeven op gras te willen voetballen. Voor de club is een belangrijke afweging wie de catering verzorgt. De Nijmegenaren hebben een contract met YVEY, dat aanwezig is in een zevental stadions in Nederland. Tegelijkertijd wil je je business-club leden een vergelijkbaar concept kunnen bieden en ook de sfeer die de achterban met zich meebrengt is voor zowel club als selectie een belangrijke factor. Tot slot is het niet geheel onbelangrijk dat het stadion goed bereikbaar is voor iedereen uit Nijmegen.

Erve Asito
Club: Heracles Almelo
Capaciteit: 12.000
Reistijd vanaf Goffertstadion: 75 minuten

Het stadion van Heracles is misschien wel de meest logische optie en dat heeft alles te maken met het kunstgras dat er ligt in combinatie met de uitstekende, moderne faciliteiten in en rondom het stadion. Hoewel de technische staf een sterke voorkeur voor een grasmat heeft gegeven, zitten niet veel clubs te wachten op een dubbele belasting van hun grasmat. Zeker niet als je bedenkt dat de temperatuur nu dusdanig daalt dat gras niet of nauwelijks meer groeit. Bovendien hebben de meeste clubs die hierna volgen niet de faciliteiten om hun grasmat van extra impulsen te voorzien. Wellicht dat een intensieve samenwerking met het team van Theo van Benthum nieuwe inzichten oplevert.

Parkstad Limburg Stadion
Club: Roda JC
Capaciteit: 20.000
Reistijd vanaf Goffertstadion: 90 minuten

Roda JC heeft sinds deze zomer gras in haar stadion liggen. De mat zou kwalitatief dus een van de betere van de Keuken Kampioen Divisie moeten zijn en daarmee wordt direct een nieuw aspect aangesneden. Omdat Roda JC in de Keuken Kampioen Divisie actief is, heb je vanwege haar speeldag weinig knelpunten. Het stadion van Roda JC kent een grote business ruimte, maar is eigenlijk té groot om een vergelijkbare sfeer te creëeren met het Goffertstadion. Een voordeel is wel dat je voor de wedstrijd tegen PSV een flink deel van je misgelopen inkomsten aan losse kaartverkoop in kan halen en YVEY is ook horeca-partner van de Limburgers. Reisafstand is wel een dingetje, maar gezien het programma tegen de drie Noorderlingen van Nederland moet je dat misschien voor lief nemen als NEC’er.

Covebo stadion – De Koel
Club: VVV-Venlo
Capaciteit: 8.000
Reistijd vanaf Goffertstadion: 50 minuten

Het stadion van VVV-Venlo is qua bereikbaarheid misschien wel de favoriet en ook zij komen tegenwoordig uit in de KKD. YVEY is de horeca-partner en algemeen directeur Marco Bogers liet al weten open te staan voor de komst van NEC. Maar met slechts plek voor zo’n 8.000 fans kan je niet al je seizoenkaarthouders kwijt. Het lijkt onaannemelijk dat er daadwerkelijk 8.000 fans mee zullen reizen, maar je moet ze eigenlijk wel de kans bieden.

De Galgenwaard
Club: FC Utrecht
Capaciteit: 23.750
Reistijd vanaf Goffertstadion: 55 minuten

De Galgenwaard is het luxe paardje in dit rijtje Nederlandse stadions. FC Utrecht heeft veel faciliteiten voor een goede grasmat en heeft bovendien ervaring met twee teams in een stadion. Jong FC Utrecht werkte, met name in het verleden, regelmatig haar thuiswedstrijden af in het stadion. Het eerste knelpunt is al snel gevonden, als je ziet dat FC Utrecht op zondag 31 oktober ook een thuiswedstrijd afwerkt. De grootte van het stadion is bovendien niet sfeer bevorderend. Toch lijkt de Galgenwaard gezien de bereikbaarheid en de Nijmeegse connecties geen onrealistische optie. De KNVB zal ongetwijfeld flexibel zijn in deze situatie en dus zou een andere speeldag voor een van de twee wedstrijden op 31 oktober niet onmogelijk zijn.

De Vijverberg
Club: De Graafschap
Capaciteit: 12.600
Reistijd vanaf Goffertstadion: 50 minuten

Als je de teneur op sociale media bekijkt lijkt het sfeervolle stadion van De Graafschap wel de favoriet. Met net zoveel stoelen als het Goffertstadion en bovendien een vergelijkbare vorm (zonder gracht, dichter op het veld) kan je vrij simpel iedereen een vergelijkbare plaats geven. Er is genoeg ruimte voor de fanatiekelingen achter de goal en een mooie business-tribune. De Graafschap heeft vaak een goed veld en bood in het verleden onderdak aan Jong Oranje, waarmee het ook wel wat extra belasting gewend is.

Esprit Arena
Club: Fortuna Dusseldorf
Capaciteit: 54.600
Reistijd vanaf Goffertstadion: 90 minuten

Tot slot gaan we even de grens over. Want ja, ook dat behoort tot de serieuze mogelijkheden. ESPN zal er misschien niet vrolijk van worden als het zich in een hele nieuwe omgeving op moet tuigen, maar het mag allemaal wel. Het gigantische stadion van Fortuna Dusseldorf ligt ongeveer net zo ver weg als dat van Roda JC, maar zal wel iets extra’s met zich meebrengen. Bovendien kan je een hele nieuwe regio aanspreken en trekt het misschien wel een grote Duitse fanschare met zich mee. Het bier vloeit er minstens zo rijkelijk en het broodje rookworst kunnen we wel voor even missen als daar Bratwursten voor terugkomen, toch?

Of gaan we toch liever voor het broodje Balmelo of de Limburgse vlaai…?

Foto: Orange Pictures