In NEC op Rapport krijgt iedere NEC-speler die minimaal een half uur heeft gespeeld een rapportcijfer. Dit cijfer wordt gegeven door een meerkoppige redactie, bestaande uit fans van de Nijmeegse club. Aanvoerder Lasse Schöne was na afloop van Sparta – NEC duidelijk: volgens hem verdiende niemand een voldoende voor de ‘blamage’ in Rotterdam. Toch zijn er enkele lichtpuntjes.

Cillessen 5
Jasper Cillessen was een van de pilaren waar NEC de afgelopen weken op kon leunen, maar hij gaf zondag niet thuis. Jonathan de Guzman baalde van zijn schot en dacht dat het kracht miste, maar tot zijn eigen verbazing kon de goalie zijn inzet niet keren.

Van Rooij 5
Bart van Rooij was verantwoordelijk voor een van de slechts vier schoten tussen de palen, maar verloor ook een aantal duels op kinderlijke wijze.

Marquez 6
Hij was volgens Rogier Meijer de ‘verpersoonlijking’ van dit elftal, maar die vlieger ging zondag niet op. Marquez was de enige die overeind bleef en zelfs na een flinke charge en een uitgebreide behandeling van de clubarts hoefde hij niet naar de kant. Was ook verantwoordelijk voor de enige echte kans van de Nijmegenaren: hij kopte in de slotfase op aangeven van Ibrahim Cissoko net voorlangs.

Verdonk 5
Er heerste sowieso een wat opgefokt sfeertje, maar met een andere VAR of scheidsrechter had hij er zomaar vanaf gekund. Van Crooij trok hem naar de grond, de scheidsrechter had al gefloten en NEC had – als het goed is – nogal wat haast, maar toch wilde Verdonk een opstootje beginnen. Onnodig.

El Karouani 5
Net als tegen Excelsior kun je van de aanvallende drang en kwaliteit van loopacties weinig zeggen, Alleen met de bal is het vervolgens te mager. Kreeg twee alleraardigste schotkansen, maar zijn eerste was te slap en de tweede was te wild.

Proper 5
Dirk Proper werd, zeker in de tweede helft, opnieuw wat hoger op het veld geposteerd en kwam meermaals gevaarlijk in de zestien. Een positieve ontwikkeling die tijd vergt om de kwaliteit daarvan te vergroten.

Tannane 5,5
Maar ondanks dat Schöne zelf geen voldoendes zag, is Tannane de tweede NEC’er die wegkomt met een (krappe) voldoende. Tannane had driedubbele dekking en was desondanks de man met twee gevaarlijke schoten waar Olij alle moeite mee had. Regelmatig wist hij toch nog een medespeler te bereiken, die dan als het goed is ergens een overtalsituatie had moeten kunnen creëren. En hij was met Marquez de enige die zijn poot niet introk in de duels.

Schöne 5
Lasse Schöne vond het zijn schuld: de 2-0. Maar op het moment van schieten van De Guzman staan er acht NEC’ers achter de bal en de inspeelpass van zijn landgenoot Magnus Mattsson was ook niet bepaald lekker.

Tavsan 4
Elayis Tavsan krijgt het laagste cijfer en dat heeft alles te maken met het feit dat zijn wekker pas om 12:30 ging. Stond volledig te slapen toen Dirk Abels vanuit zijn rug volledig vrij de openingstreffer binnen mocht schieten. Gebeurde vorig jaar ook al eens bij een standaardsituatie.

Dimata 4,5
Tja, krijgt absoluut weinig bruikbaars, maar die momenten dat hij iets kan laten zien is de uitvoering te langzaam, te houterig en te voorspelbaar.

Mattsson 4,5 (57′ Marques)
Magnus Mattsson was boos na zijn vroege wissel. Verschillende mensen vullen dan in dat hij dan boos is op de trainer over de wissel, maar laten we hopen dat hij net als alle fans ook enorm gefrustreerd is dat het maar niet wil lukken. Had zich ongetwijfeld meer voorgesteld van dit seizoen.

Marques 5
Pedro Marques mocht vanaf links komen en kwam meermaals aan de zijlijn aan de bal: dat moet je gewoon niet doen. Alleen de rechtsback van Sparta wordt daar gelukkig van.

Mikkel Duelund en Ibrahim Cissoko kwamen te kort in actie om in aanmerking te komen voor een cijfer.