In NEC op Rapport krijgt iedere NEC-speler die minimaal een half uur heeft gespeeld een rapportcijfer. Dit cijfer wordt gegeven door een meerkoppige redactie, bestaande uit fans van de Nijmeegse club. Vieren zijn troef bij NEC na de enorme deceptie tegen Excelsior. De Nijmegenaren hadden amper iets te vertellen in het thuisduel met Excelsior Rotterdam en kregen in de slotseconden de terechte deksel op de neus: 3-4.

Cillessen 6
Als je zoekt naar lichtpuntjes was Cillessen er een te noemen. De doelman eindigde vorig seizoen dramatisch en het was even de vraag hoe de 33-jarige goalie uit de zomerstop zou komen. Dat blijkt goed te zijn, want Cillessen keepte stabiel en had aan geen van de tegengoals debet.

Van Rooij 5,5
Back-op-back goals zijn altijd leuk. Van Rooij legde de bal perfect op het hoofd van Youri Baas en dat leverde de 1-1 op. Aanvallend gezien kwam al het gevaar vanaf de rechterkant, bij de 3-3 en 3-4 gaat het wel goed mis aan diezelfde zijde.

Nuytinck 4
Bram Nuytinck zou heel wat ervaring en kwaliteit toevoegen aan de selectie van NEC, maar in welke vorm is nog niet helemaal duidelijk. Verloor liefst zeven van de tien persoonlijke duels. Hij moet nog even wennen, hopelijk?

Verdonk 5
Calvin Verdonk moest het in de eerste helft als rechter centrumverdediger proberen en toen werd het gemis van Philippe Sandler snel duidelijk. Voelde de drang om de voetballende oplossing telkens te zoeken en dat ging nog wel eens mis. Tikkeltje naïef verdedigen na nalatig ingrijpen van Nuytinck bij 0-1 en 3-4. Maar na 50 minuten met kramp op de grond gaan zitten, is echt niet best.

Baas 4
Youri Baas is een typische Ajax-back. Heeft waarschijnlijk jaren als linksbuiten gespeeld, bleek niet goed genoeg en mocht toen linksback worden. En daar heeft hij nog een hele hoop te leren.

Schone 6
Lasse Schöne was de enige middenvelder die bij NEC overeind bleef zondagmiddag. Bleef de juiste oplossing zoeken aan de bal, had goede spelhervattingen en probeerde nog iets van een lijn aan te brengen in het onsamenhangende verdedigen.

Mattsson 4
Magnus Mattsson draaide een hele goede voorbereiding, maar nu het echt om de knikkers gaat, geeft hij totaal niet thuis.

Hoedemakers 4
Mees Hoedemakers had na een uur spelen ook de tank leeg. Hoe kan dat? En dat terwijl hij tijdens de wedstrijd al zeer vaak voorbijgelopen werd alsof hij een pion is. NEC-spelers zijn in 90 minuten in totaal 25 keer voorbijgedribbeld. Een schrikbarende statistiek: in vijf jaar Eredivisie / KKD gebeurde dat niet zo vaak.

Hansen 6,5
De enige speler bij NEC die daar wat tegenover zette door zijn tegenstander voorbij te dribbelen was Sontje Hansen. Moet zeker meer inhoud creëren, maar kan in ieder geval terugkijken op een goede bijdrage aan het Nijmeegse aanvalsspel. Zijn goal was een mooie bekroning op een wedstrijd met lef en durf.

Ogawa 5
Iedereen keek reikhalzend uit naar het debuut van de Japanner, maar echt overtuigend was het niet. Had moeite om zich aan te passen aan de speelstijl van NEC. Communicatie bleek nog lastig. Maar maakte in ieder geval een knappe goal: de 3-2 kopte hij netjes richting de grond.

Olden Larsen 4
De roep om een extra buitenspeler is zeer logisch, na het optreden van Lars Olden Larsen. Deed hij mee?

Tavsan 5
Dat je een van je beste spelers op de bank houdt is zeker opvallend te noemen. Levert hij niet op trainingen vanwege zijn vertrekwens? Dan hoort hij niet eens op de bank. Maar aan zijn invalbeurt te zien valt dat wel mee. Hansen kan ook op linksbuiten uit de voeten, dus zien we volgende week Tavsan gewoon weer in de basis?

Invallers Rober González, Brayann Pereira en Pedro Marques kwamen allen te kort in actie om in aanmerking te komen voor een cijfer.