In NEC op Rapport krijgt iedere NEC-speler die minimaal een half uur heeft gespeeld een rapportcijfer. Dit cijfer wordt gegeven door een meerkoppige redactie, bestaande uit fans van de Nijmeegse club. Vrijdagavond was NEC met minimaal verschil te sterk in Leeuwarden door een pegel van aanvoerder Schöne. Het geeft NEC weer wat lucht na een wedstrijd waarin de Nijmegenaren veel wilde aanvallen, maar waar het grote probleem ook meteen duidelijk werd: doelpunten maken.

Jasper Cillessen 7
Na wat moeizame weken en twee kansloze nederlagen was Jappie vrijdagavond weer de doelman die we kennen. Met twee goede reddingen, de nodige rust achterin en het voor de derde maal houden van ‘de 0’ lijkt Cillessen de negativiteit van de laatste tijd achter zich te hebben gelaten. Robert Maaskant riep al dat er maar één iemand geschikt als doelman voor het WK. Cillessen heeft die woorden niet beschaamd en zal zich weer in de kijker hebben gespeeld bij Van Gaal.

Van Rooij 5
De back heeft het al een langere tijd zwaar. In tegenstelling tot vorig seizoen moet Van Rooij zich vooral beperken tot verdedigen. In Leeuwarden ging dat met vooral vallen en weinig opstaan. Aanvallend is Van Rooij ook niet meer wat het geweest is.

Marquez 6,5
Toonde karakter door na een harde overtreding ‘gewoon’ op het veld te blijven staan, net als in de wedstrijd tegen Sparta. Zorgt voor rust achterin en op een enkel moment na kwam de Spanjaard met zijn collega-verdediger Sandler niet in de problemen.

Sandler 7
Het vertrouwen van de trainer in Sandler is voorlopig nog niet beschadigd. Na minuten tegen Fortuna Sittard (beker) en de Eagles kreeg Sandler vorige week zijn eerste basisplek. Doordat Joris Kramer nog niet honderd procent fit was, begon Sandler ook aan de start in Leeuwarden. En er staat wel iemand. Met zijn 1.90m is hij sterk in de lucht en in de eerste helft was hij niet op een foutje te betrappen. Meijer zal serieus beslissingen moeten gaan nemen wanneer zowel Sandler als Kramer wedstrijdfit zijn.

El Karouani 7,5
Daar waar Van Rooij vorig seizoen nauwelijks problemen had om mee te komen met het nieuwe niveau, geldt dat nu voor zijn collega aan de linkerkant. El Karouani speelt vol energie, doet geen rare dingen, staat achterin zijn mannetje en is ook aanvallend veel te vinden. Maakte het doelman Virginia vlak na rust nog knap lastig met een hard schot.

Proper 6
Startte hij nou wel of begon toch Lartey Sanniez? Het was uiteindelijk de kleine middenvelder die in de basis begon en deed dat zonder gekkigheid. Op Twitter werd er geroepen dat Proper op kunstgras (hoewel nog voor korte duur) technische top is. Of dat daadwerkelijk zo is, moet nog blijken. Feit is dat Proper in verdedigend opzicht ‘gewoon’ zijn ding doet. Aanvallend kan het altijd nog beter. Vooral in de omschakeling is er nog het één en ander te ontwikkelingen.

Tannane 7
Zoals al vaker vermeld is Tannane met de juiste mentaliteit een ware aanwinst voor misschien wel iedere club in Nederland. Tegen SC Cambuur was de Marokkaan ook weer nadrukkelijk aanwezig. De ’10’ liep veel met de bal en bekogelde doelman Virginia ook regelmatig. Iets wat misschien vaker moet gaan gebeuren. Ballen die door Tannane richting de kruising vliegen, zijn geen uitzonderingen.

Schöne 7,5
Luisterde zijn 400ste wedstrijd in de Eredivisie op met een doelpunt dat NEC ook de winst bezorgde. Statistieken die de Deen weinig doen, maar Schöne liet weer een beetje de oude Schöne zien. In de omschakeling blijft het wat traag, maar de aanvoerder is natuurlijk ook geen achttien meer.

Cissoko 6,5
Zijn harde werken en geduld werden eindelijk beloond met een basisplaats. Na een aantal sterke invalbeurten kan Meijer misschien niet meer om Ibi heen. Het deed het team in ieder geval goed. Waar Tavsan dit seizoen nog maar weinig klaarspeelt, is er met de jeugdige Cissoko wat extra leven in de brouwerij. De buitenspeler is enthousiast, druk bezig met scharen maken maar vooral het leven zuur maken van de tegenstander. Scheidsrechter Van der Laan wilde hem geen penalty geven in de eerste helft, wat misschien ook wel meteen de kwaliteit van Cissoko aangeeft.

Dimata 5
Tenzij je Björn Vleminckx heet, is spits zijn van NEC maar een ondankbaar beroep. Nany Dimata wilt het maar niet lukken. Zijn werklust is te prijzen, hij is overal in het veld te vinden, maar scoren blijft een mankement voor de spits die ooit eens elf miljoen euro kostte.

Mattsson 5,5
Het ontbreken van een type Okita in het elftal is duidelijk te zien binnen NEC. Okita kon nog wel eens wedstrijd in zijn eentje beslissen. Die gave is Mattsson nog niet gegeven. De buitenspeler werkt hard, doet zijn best, laat regelmatig leuke dingen zien maar het rendement is minimaal. Vrijdagavond wel verantwoordelijk voor de assist op Schöne.

Invallers Marques, Bruijn, Kramer en Lartey Sanniez speelden allen te kort om voor een cijfer in aanmerking te komen.