In NEC op Rapport krijgt iedere NEC-speler die minimaal een half uur heeft gespeeld een rapportcijfer. Dit cijfer wordt gegeven door een meerkoppige redactie, bestaande uit fans van de Nijmeegse club. Na zestien competitiewedstrijden is er een duidelijke nummer één: Philippe Sandler.

De blessuregevoelige Sandler speelde tegen Fortuna Sittard voor de achtste keer langer dan een halfuur mee en kwam daarmee meteen fier bovenaan te staan in het klassement, met een gemiddelde van 6.75. Om daarvoor in aanmerking te komen moet een speler namelijk minstens de helft van de wedstrijden een beoordeling hebben gekregen. Hiervoor was het bijna het hele seizoen Calvin Verdonk die bovenaan stond, met een beduidende lager liggend gemiddelde van 6.34.

Dringen voor de topdrie

Achter Sandler is het dringen voor een plek in de topdrie. Dirk Proper heeft namelijk een gemiddelde van 6.33, slechts een-tiende minder dan Verdonk. Jasper Cillessen, de Speler van het Jaar van vorig seizoen, staat op 6.31 gemiddeld. Topscorer Magnus Mattsson sluit het rijtje met 6.25 gemiddeld. Onderaan de lijst staat Youri Baas met een gemiddelde van 5.44. Hij is zijn slechte seizoensstart qua gemiddelde dus nog niet te boven gekomen. Hij scoort dan ook beduidend lager dan eerstvolgende op de lijst Bram Nuytinck (5.82), die wat beter herstelde van zijn matige start van zijn terugkeer in Nijmegen.

Lars Olden Larsen zal wellicht blij zijn dat hij slechts zeven wedstrijden meedeed en dus niet in het algemeen klassement terecht komt, want zijn 4.64 gemiddeld zou behoorlijk pijnlijk zijn. Ook Rober González (5.42) scoort gemiddeld een onvoldoende.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Slechte start, enerverend einde

Als je bekijkt welke wedstrijden het beste en slechtste beoordeeld zijn, kun je veel zeggen over de vorm van NEC. De wedstrijden in speelronde 1 en 2 tegen Excelsior (4.92) en Heracles Almelo (5.05) staan namelijk met afstand onderaan. De meest recente overwinning op Fortuna daarentegen is met 6.91 het best beoordeeld, kort gevolgd door de winstpartijen op FC Utrecht (6.88) en AZ (6.86).