In NEC op Rapport krijgt iedere NEC-speler die minimaal een half uur heeft gespeeld een rapportcijfer. Dit cijfer wordt gegeven door een meerkoppige redactie, bestaande uit fans van de Nijmeegse club. Tegen Sparta Rotterdam waren het de bekende namen die uitblonken en teleurstelden. Dirk Proper en Calvin Verdonk staken er bovenuit, terwijl Youri Baas en Lars Olden Larsen opnieuw teleurstelden.

Cillessen 7
Binnen een kwartier werd hij al getest, maar met een knappe redding hield Jasper Cillessen de stand op 0-0. Natuurlijk zag hij er bij de strafschop niet super uit, maar in de laatste tien minuten zorgde hij voor veel zekerheid, zeker met de jeugdige achterhoede voor zich.

Pereira 6.5
Het is een moeilijke speler om een cijfer te geven, die Brayann Pereira. Werkt zichzelf af en toe onnodig enorm in de problemen, maar valt ook uit het niks op met een knappe solo. Viel ongelukkig uit met een schouder uit de kom, maar er zit zeker potentie in de Fransman.

Sandler 6.5
Voor iemand die meerdere maanden niet getraind heeft, tikte hij weer moeiteloos het niveau aan. Vanwege zijn blessuregevoeligheid ging hij er uit voorzorg na een uur vanaf, maar Philippe Sandler is, wanneer fit, iemand waar je op kan bouwen.

Nuytinck 6.5
Sommige NEC-fans schrokken van Bram Nuytinck na zijn optreden tegen Excelsior, maar hij wordt weer stabieler. Viel uit met een knieblessure, maar heeft gelukkig een interlandperiode om weer fit te worden.

Verdonk 7.5
Niemand heeft het meer over Souffian El Karouani, die nog nul punten heeft met FC Utrecht. Want Calvin Verdonk staat ontzettend goed te voetballen, of het nu linksback, rechtsback of centrale verdediger is. Met zo’n blessuregevoelige achterhoede is Verdonk van levensbelang.

Proper 8
Het wordt haast saai, maar in 2023 is Dirk Proper bijna elke wedstrijd de beste NEC’er. Ook tegen Sparta viel hij op met felheid, controle aan de bal en natuurlijk met die uitstekende goal, die hij als volleerd spits in de verre hoek schoof. Jong Oranje komende week is een beloning die hij dubbel en dwars verdient.

Mattsson 6
Het blijft een lastige speler om te beoordelen. Want zoals Rogier Meijer ook deed: Magnus Mattsson wisselt prachtige dingen af met onbegrijpelijke. Maar hij was nog wel de meest doelgerichte van de aanvallers, hij maakte het Nick Olij met zijn schoten van afstand soms knap lastig.

González 7
Door blessures van Lasse Schöne en Mees Hoedemakers mocht Rober González het eens vanaf de aftrap proberen. En hij viel op door zijn souplesse en loopvermogen. Als hij de bal nou ook nog laag weet te houden als hij schiet, kunnen we wat van hem gaan verwachten dit seizoen.

Olden Larsen 4.5
De enige momenten dat Lars Olden Larsen in positieve zin opvalt, is als hij in defensief opzicht bijdraagt aan het voorkomen van een Sparta-aanval. Maar offensief hebben we nog niks van de Noor gezien. Wanneer iedereen tegen PSV fit is, zal hij zomaar buiten de boot kunnen vallen.

Ogawa 5.5
Het was een moeilijke wedstrijd voor Koki Ogawa. Op de momenten dat hij de bal aangespeeld krijgt, houdt hij de bal goed vast om hem af te geven aan een middenvelder, maar hij kwam vrijdagavond amper in stelling.

Baas 5
Als linksbuiten was hij onwennig, dat was goed te zien. In de tweede helft stond Youri Baas door blessures gewoon weer linksback, maar dat ging niet veel beter. Een ongelukkige overtreding van de Ajacied betekende een penalty en daarmee voorsprong weg.

(45′ Hansen 5)
Sontje Hansen begon op de bank omdat hij ziek geweest was en ook op het veld merkte je dat hij niet helemaal honderd procent was. Waar hij de vorige wedstrijden af en toe weergaloze acties liet zien, was hij tegen Sparta eigenlijk onzichtbaar.

(46′ Ross 6.5)
In het laatste deel van de tweede helft werd NEC met de rug tegen de goal aangedwongen. Dan weet Matthias Ross gelukkig wat er van hem verwacht wordt. Geen ongein, gewoon zorgen dat die bal niet in de zestien komt. En dat kan hij uitstekend.

Nils Rossen, Bas Dost en Luc Netten speelden te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.