In NEC op Rapport krijgt iedere NEC-speler die minimaal een half uur heeft gespeeld een rapportcijfer. Dit cijfer wordt gegeven door een meerkoppige redactie, bestaande uit fans van de Nijmeegse club. Zondagmiddag werd er voor het eerst sinds 8 mei weer eens in eigen huis gewonnen in de Eredivisie. Na een vroege rode kaart aan de zijde van RKC bleken de Brabanders geen partij te zijn voor NEC.

Cillessen 7
Vanaf vrijdagmiddag ging het bijna nergens anders meer over in voetballand Nederland: Jasper Cillessen gaat niet mee met Oranje naar Qatar. De Groesbeker werd aangeboden een dag vrijaf te nemen maar wilde er niks van weten. Buiten een strafschop waar hij geen antwoord op had, speelde Cillessen een uitstekende wedstrijd. Met een goede redding vlak na rust en een halve assist bij de vijfde treffer werd Cillessen ook uitgeroepen tot ‘Man of the Match’: zowel door NEC zelf als door ESPN. En dat voor een keeper ‘die niet in vorm is’…

Van Rooij 6,5
Bartje had weinig te duchten van de Waalwijkse aanval. De Brabanders hadden na de rode kaart niet veel meer in te brengen wat Van Rooij een rustigere wedstrijd gaf dan voorbije weken. Aanvallend deed Van Rooij ook weer mee, maar hoe zal hij presteren tegen Ajax na de winterstop?

Marquez 6,5
De Spanjaard is onomstreden binnen het team en heeft sinds zondagmiddag zelfs zijn eigen sjaal. De Spanjaard kan soms opvliegerig zijn met zijn temperament maar maakt voetballend weinig fouten. Ook tegen RKC stond Marquez zijn mannetje.

Sandler 6,5
Joris Kramer had zijn start bij NEC wellicht anders voorgesteld. Een blessure hield hem al een tijdje aan de kant, maar nu hij weer fit is, is Sandler hem voorbij in de pikorde. Sandler is is niet bang om een risicovolle bal te geven door het centrum en zoekt ook regelmatig de aanval. Zijn tempo lag soms wat te laag.

El Karouani 7
Deze zege is grotendeels op het conto van El Karouani te schrijven. Met een bekeken volley liet hij doelman Pereira kansloos bij de 1-1 stand en misschien wel belangrijker: de linksback was ervoor verantwoordelijk dat Bel Hassani, de smaakmaker van RKC, al binnen tien minuten zijn koffers kon pakken. El Karouani had een lastige start van het seizoen, maar bekroonde tegen RKC zijn sterke laatste weken.

Schöne 6,5
Voor Schöne leek het een redelijk eenvoudige middag. Werd wat vaker overgeslagen dan normaal gesproken en dat bracht meer variatie in het spel van NEC.

Tannane 7
De Marokkaan kan de bal precies leggen daar waar hij wilt, iets wat in de voorgaande wedstrijden al een paar keer is voorgekomen. Met een assist bij de vijfde treffer gebeurde dat ook. Zonder ook maar echt aandachtig te kijken waar zijn medespeler loopt, weet Tannane al waar de bal heen moet.

Proper 6,5
Komt elke week dichterbij zijn eerste Eredivisiegoal. Komt telkens net te laat of is er juist te vroeg. Zijn moment komt nog wel: het is duidelijk dat hij meer meters is gaan maken sinds een aantal weken terug.

Mattsson 6,5
Net als vorige week is Mattsson erg enthousiast, weet hij zijn tegenstanders wel even bezig te houden maar blijft het rendement laag. Pikte weer zijn goaltje mee na een enorme flater van RKC-doelman Pereira.

Dimata 6
Hij kan het nog! De Belg was zowaar trefzeker tegen de Brabanders. Weliswaar via de penaltystip, maar ook die moeten er in. Tannane gunde hem de strafschop omdat hij zag dat Dimata ‘het nodig had’. Had wat onenigheid met de fans op de Hazenkamp-tribune op slag van rust en het zou goed zijn als mensen hem binnen de club waarschuwen dat niet veel vaker te doen.

Cissoko 5,5
Aanvallers moeten zich over het algemeen niet bemoeien met verdedigen. Dat geldt ook voor Cissoko, die verantwoordelijk was voor de vroege tegentreffer en blij mag zijn dat Bel Hassani zich nog twintig keer dommer opstelde. De jeugdigheid zit nog in Cissoko met toch wat bewijsdrang. Versierde wel de nodige vrije trappen en legde de bal meermaals keurig voor de goal.

Invallers Joris Kramer, Calvin Verdonk, Pedro Marques, Elayis Tavsan en Jordy Bruijn speelden allen te weinig minuten om voor een cijfer in aanmerking te komen.