In NEC op Rapport krijgt iedere speler die minimaal een half uur gespeeld heeft een cijfer. De Nijmegenaren bereikten donderdag de kwartfinale van het bekertoernooi door Fortuna Sittard na verlenging met 3-2 te verslaan. Dat leverde een aantal positieve beoordelingen op.

Branderhorst 7,5
Mattijs Branderhorst verloor in de zomer de concurrentiestrijd van Norbert Alblas, maar dat de keepers weinig voor elkaar onder doen bewees hij tegen Fortuna. De supporters verkozen Branderhorst zelfs tot Man of the Match. Met goede reddingen hield hij NEC meerdere keren op de been. Eigenlijk is het zonde dat een van de twee doelmannen op de bank moet zitten.

Van Rooij 7
Deed het prima aan de rechterkant en verzette bakken met werk. In de tweede helft wist hij ook aanvallend steeds meer zijn draai te vinden.

Van Eijden 7
Door de felle manier van drukzetten van Fortuna had NEC het in de eerste helft achterin soms moeilijk. De Nijmeegse defensie maakte het zichzelf ook lastig. Rens van Eijden werkte de bal soms maar gewoon de tribune in om rust te creëren. De aanvoerder stond wel zijn mannetje.

Odenthal 6,5
Het begon was chaotisch voor Cas Odenthal, die de bal een aantal keer inleverde bij de tegenstander. De jonge verdediger herstelde zich wel en was belangrijk door in de verlenging de strafschop te versieren. Zelfs wij zijn er eerlijk in als we zeggen dat die makkelijk gegeven werd.

El Karouani 7
Opnieuw een assist voor Souffian El Karouani. Nu op de 1-1 van Rangelo Janga. Daarvoor had de linksback het net als meerdere NEC’ers lastig, maar toen de Nijmegenaren eenmaal los waren, liet ook El Karouani zich ouderwets zien vanaf de flank.

De Wolf 5
Voor het eerst in de basis, maar helaas hebben we daar weinig van gezien. Voor de Belg was het ook wennen door de nieuwe formatie die Rogier Meijer had bedacht. Mathias De Wolf kwam te weinig in het stuk voor en werd na een klein uur terecht gewisseld.

57′ Beekman 7
Wordt in de Jarda Podcast gekscherend ‘de Thomas Müller van NEC’ genoemd, maar het is geen toeval dat Thomas Beekman scoorde tegen Fortuna Sittard. De jonge middenvelder zorgt – als hij speelt – vrijwel altijd voor gevaar. Tijd voor een basisplek?

Vet 6
Heeft als taak om de rust te bewaren en dat lukte vrij aardig, maar daardoor had Javier Vet wel een wat anonieme rol in het elftal.

Proper 7
Voelt zich op zijn gemak in de rol die Jordy Bruijn eerder had als uitzakkende middenvelder naast de twee centrale verdedigers. We gaan hem niet met Frenkie de Jong vergelijken, maar de manier van uitzakken en vervolgens indribbelen, wegdraaien en passen doen wel denken aan de middenvelder van Barcelona.

72′ Barreto 7
Edgar Barreto moest als vervanger van de moegestreden Proper voor rust zorgen en deed dat goed. Vooral in de verlenging, toen de druk van Fortuna in de slotfase hoog werd, hield de Paraguayaan het hoofd koel.

Bruijn 6,5
Speelde een wat mindere wedstrijd, maar maakt wel veel goed door –  zoals we gewend zijn – een strafschop te benutten. Jordy Bruijn is de penaltyspecialist van NEC.

Tavsan 5
Ook Elayis Tavsan werd terecht naar de kant gehaald door Meijer. De rechtsbuiten stond nu samen met Rangelo Janga voorin. NEC kon in het eerste uur geen potten breken en creëerde weinig, waardoor het logisch was dat Meijer iets anders wilde proberen en Tavsan wisselde.

57′ Okita 6,5
Jonathan Okita moest als invaller voor diepte en dreiging zorgen en deed dat aardig. Met een voorsprong op zak had hij vanuit de counter misschien wel wat meer kunnen doen.

Janga 7,5
Ook wij zijn hier regelmatig kritisch op Rangelo Janga en dat neemt de spits ons niet altijd in dank af, maar over zijn optreden tegen Fortuna kunnen we enkel positief zijn. Na een matige eerste helft toonde Janga zijn waarde in de duels, met een goede goal en met de kopbal die vervolgens door Thomas Beekman tot doelpunt werd gepromoveerd.

Invallers Kevin Bukusu en Anton Fase kwamen te kort in actie om in aanmerking te komen voor een cijfer.

Algemeen klassement

1. Bruijn 6,31
    El Karouani 6,31
3. Van Rooij 6,05
4. Vet 6,00
5. Alblas 5,92