In NEC op Rapport krijgt iedere speler die minimaal een half uur gespeeld heeft een cijfer. Tegen Ajax maakte NEC lange tijd aanspraak op drie punten, maar Elayis Tavsan en Jonathan Okita lieten na hun ploeg op voorsprong te schieten. Brian Brobbey profiteerde uiteindelijk optimaal van een momentje onachtzaamheid in de Nijmeegse defensie en schoot Ajax naar drie hele belangrijke punten in de titelstrijd: 0-1.

Branderhorst 8
Ja, wat moet je dan doen voor een 10? Leed wel heel veel balverlies, met slordige uittrappen. Was soms ook een raar beeld, als hij trappen met links en rechts afwisselde. Hij verklaarde na afloop waarom hij dat doet. Maar verder niets dan lof voor de goalie. Say oeh-ah Branderhorst, oeh-ah Branderhorst!

Van Rooij 6,5
Voor Bart van Rooij was het een prachtig meetmoment: in de Arena begin augustus werd hij helemaal scheelgespeeld door Dusan Tadic. Dat was gisteren totaal niet het geval en Dusan Tadic speelde mede door het felle optreden van Van Rooij een van zijn slechtste wedstrijden ooit.

Marquez 7,5
De bevlogenheid van Marquez was om van te genieten. Vanaf minuut 1 bezig om het publiek op te zwepen, de ballenjongens te beïnvloeden en won tegelijkertijd ieder duel van Sebastien Haller.

Guth 7,5
Guth lijkt soms een ervaren rot, maar de pas 21-jarige verdediger komt net kijken. En dat is bijzonder knap. Samen met Marquez was hij 90 minuten lang heer en meester in de as van de defensie, totdat er vanuit het middenveld geen druk meer op de bal gegeven werd. Met Brian Brobbey op bezoek in de eigen zestien kan je nergens aan beginnen.

Verdonk 7
Calvin Verdonk moest als reservespeler wekelijks in de elf-tegen-elf tegen Steven Berghuis spelen in zijn Feyenoord-periode en daar profiteerde hij gisteren optimaal van. Verdonk zat er kort op en speelde Berghuis binnen no-time compleet uit wedstrijd.

Bruijn 6,5
Jordy Bruijn was net als Lasse Schöne belangrijk, maar toch lag er nog meer ruimte om voor de goal van Ajax te komen. Daar lieten de middenvelders na om van te profiteren.

Magnus Mattsson 6
Stak er bijzonder veel energie in, ook zonder bal, maar liet weer net te weinig van zijn voetballende kwaliteiten zien. Er lijkt meer in te zitten bij de Deen. Hopelijk valt zijn blessure mee.

Lasse Schöne 6
Schöne was soms wat slordig, wat we niet van hem gewend zijn. Zo leed hij kort voor de tegentreffer link balverlies op het middenveld.

Elayis Tavsan 6,5
Gaf de Ajax-defensie met een fraaie slalom het nakijken, maar dan is het de kunst de bal rustig over Stekelenburg heen te wippen. Had tot tweemaal toe meer uit de 1v1-duels met Schuurs kunnen halen, maar liet dat na.

Jonathan Okita 6
Ietwat onwennig leek hij in de beginfase in de spitspositie, maar het pakte wel prima uit. Zijn schot na tien minuten zou iedere keeper kansloos laten, maar Stekelenburg plukte hem op fabelachtige wijze uit de hoek. Kreeg later nog een mooie kans op aangeven van Verdonk, maar de stuit was hem te machtig.

Souffian El Karouani 7
Middenin de Ramadan en dan dit op kunnen brengen: netjes hoor. Was ook constant aan het afjagen en had af en toe een goede voorzet in huis. Was vermoedelijk op linksbuiten geposteerd om de veelal opkomende Noussair Mazraoui op te vangen, maar dat bleek bij debutant Liam van Gelderen minder van toepassing.

’50 Duelund 6
Mikkel Duelund kwam kort na rust voor Magnus Mattsson binnen de lijnen, maar had met zijn balvastigheid toch iets meer kunnen brengen dan hij deed.

Rens van Eijden en Javier Vet kwamen tekort in actie om in aanmerking te komen voor een cijfer.