NEC verloor zondag met 1-3 van AZ. Ondanks dat het voetballend af en toe niet slecht was, was het niet voldoende om een resultaat te behalen. Het zegt voldoende dat het enige doelpunt van NEC kwam uit een corner. Aanvallend was het gewoon niet goed genoeg.

Branderhorst 5
De doelman zag er met name bij de openingstreffer, maar ook bij de 1-2 van Jesper Karlsson niet best uit. Revancheerde zich wel met een fantastische redding op diezelfde Karlsson bij 1-1 en voorkwam gevaar met uitkomen bij voorzetten.

Van Rooij 6,5
Ondanks dat hij niet de minste tegenstanders tegenover zich had, hield hij zich knap staande. Had daarnaast wat aanvallende impulsen in huis: prima pot van Bart van Rooij.

Guth 7
Bij absentie van Ivan Marquez was de vraag welke verdediger de leidersrol op zich zou nemen. Dat was duidelijk Rodrigo Guth, die zijn uitstekende verdedigen bekroonde met zijn eerste treffer in Nijmeegse dienst.

Odenthal 5
Cas Odenthal zakt de laatste weken naar een bedenkelijk niveau. Zo ook tegen AZ. Zowel aan de bal als zonder de bal maakte hij rare keuzes en was hij allesbehalve overtuigend in zijn acties.

Verdonk 6
Moest koud invallen en deed dat alleraardigst met een valse linksbuiten voor zich.

El Karouani 6
El Karouani had NEC op voorsprong moéten schieten. Zelf noemde hij het ‘een kansje’, maar het was een dot van een kans die kort na rust pardoes voor zijn voeten viel.

Barreto 6,5
Édgar Barreto was een van de allerminsten aan Nijmeegse zijde bij de harde derby-nederlaag vorige week, maar wist zijn rug tegen AZ met verve te rechten. Op een driemansmiddenveld zie je zijn waarde voor dit elftal veel beter terug. Toen hij werd gewisseld was de tank ook wel leeg: geen probleem, zolang je maar handelt naar je capaciteiten.

Schone 6,5
Werd hard gemist tegen Vitesse en bracht zondag het voetbal weer terug in het elftal. De hoekschoppen waren bovendien van prima niveau, eenmaal bekroond door Guth.

Okita 4,5
Okita liet zich als een kind opzij zetten bij de 1-2 en had verder weinig aandeel in het Nijmeegs aanvalsspel. Onvoldoende voor de Congolees international.

Akman 6,5
Mocht weer eens in de basis starten en deed dat naar behoren. Zijn voetballend vermogen is van onvoldoende niveau, maar naar zijn kwaliteiten haalde hij er absoluut het maximale uit. Had zichzelf kunnen belonen met een doelpunt na een uitstekende voorzet van Okita, maar timede verkeerd.

Mattsson 4,5
Deed hij weer mee? Toegegeven, vanaf de 10-positie was het wel wat beter dan vanaf de linkerkant, maar het optreden van de Deen was opnieuw ondermaats. Normaal gesproken raakt hij zijn plek kwijt als Elayis Tavsan, die ontbrak wegens ziekte, weer fit is.

Naast invallers Dirk Proper, Mathias De Wolf en Ilias Bronkhorst, kwam ook Mikkel Duelund te kort in actie om in aanmerking te komen voor een cijfer.