Dat Jasper Cillessen meegaat naar het WK in Qatar lijkt een zekerheid, maar tijdens zijn verblijf in Azië moet NEC zijn salaris gewoon doorbetalen. De voetbalorganisatie FIFA heeft een manier gevonden om clubs hierin tegemoet te komen en die regeling is best riant.

De FIFA heeft 215 miljoen euro uitgetrokken om een fonds op te starten. Vanuit dat fonds worden clubs betaalt die spelers afleveren voor interlands voor het WK. Zo worden de clubs gecompenseerd door de FIFA. Dit geldt dus niet alleen voor spelers van het Nederlands Elftal. Als Andri Baldursson zich met IJsland had gekwalificeerd voor het WK en hij bij de selectie had gezeten, had deze compensatie ook voor hem gegolden.

Oud-spelers zorgen voor bonus

Voor elke dag dat een speler weg is krijgt de club 10.000 euro. Dit gaat in vanaf de laatste speeldag van de competitie tot aan de laatste WK-dag voor de speler. Mocht een speler de finale halen is hij in totaal 37 dagen onder de pannen. De FIFA betaalt dan in totaal 370.000 euro uit. Ook clubs die een speler onder contract hadden tijdens de kwalificatie van dit WK krijgen een deel vergoed.

Dat zal ongeveer de helft van het bovengenoemde bedrag zijn. Omdat Cillessen vorig seizoen nog onder contract stond bij Valencia moet NEC de 10.000 euro delen met de Spaanse club. Oud-keeper Danny Vukovic en vleugelaanvaller Jonathan Okita werden afgelopen seizoen, toen ze nog onder contract stonden bij NEC, opgeroepen door hun landen en daardoor kan NEC dankzij hen ook een extra bonus verwachten.

Foto’s: Orange Pictures en Rob Koppers