NEC heeft vrijdagavond op de valreep gewonnen van FC Volendam. De Nijmegenaren kenden een droomstart met twee vroege goals, gaven in de tweede helft de voorsprong weer weg en ontsnapten uiteindelijk dankzij Jonathan Okita. Door de zege staat NEC op de elfde plek, die recht geeft op de play-offs.

De Groot verraste met zijn opstelling voor het duel met Volendam. De van een schorsing teruggekeerde Joey van den Berg stond meteen weer in de basis, naast Mathias Bossaerts. Zij vervingen Josef Kvida en Frank Sturing. Op linksback stond Leroy Labylle, waardoor Terry Lartey Sanniez naar de bank ging. De plek van Labylle op het middenveld werd ingenomen door Mike Trésor Ndayishimiye. Laatstgenoemde was al heel vroeg trefzeker.

Want het gebeurde dit seizoen niet vaak, maar NEC kende een ware droomstart in het Kras Stadion. Na 35 seconden opende Ndayishimiye al de score. De defensie van Volendam werkte een ingooi van Guus Joppen niet goed weg. Ndayishimiye pikte op en mocht zo doorlopen. Zijn afronding was scherp: 0-1. Vervolgens raakte Anthony Berenstein aan de andere kant de paal, waarna Ferdy Druijf de marge verdubbelde voor NEC. De spits zag ruimte en haalde net buiten het strafschopgebied uit. De bal vloog via de binnenkant van de paal in het doel: 0-2.

Zo had NEC een comfortabele voorsprong te pakken en schakelden de Nijmegenaren een versnelling terug. De bezoekers kregen nog wel goede kansen via Druijf en Jonathan Okita. De vleugelspeler gaf na een kwartier een voorzet op Druijf, die hard kopte maar zijn inzet gekeerd zag worden door keeper Jordi van Stappershoef. Even later schoot Okita net naast nadat hij de bal kreeg van Jordy Bruijn.

Volendam kreeg aan de andere kant toch wel wat ruimte om de aansluitingstreffer te maken en kreeg na een voorzet vanaf links een goede mogelijkheid, maar middenvelder Paul Kok kwam niet bij de bal. Even later was Rodney Antwi nog dichtbij, maar hij schoot in het zijnet. Mattijs Branderhorst hield zijn ploeg ook nog op de been door een inzet van dichtbij door Gijs Smal te keren met zijn voet. Zo stond het na 45 minuten 0-2.

Tweede helft
Na rust ging Volendam opnieuw voor de aansluitingstreffer en dat leverde NEC ruimte op om te counteren. De thuisploeg werd eerst gevaarlijk nadat Bruijn balverlies leed en Nick Doodeman voorlangs schoot. Bruijn ging er kort daarna af met een lichte blessure en werd vervangen door Lartey Sanniez. Aan de andere kant stichtte NEC gevaar via Ndayishimiye. Hij stuitte op Van Stappershoef en de keeper had ook een antwoord op een schot van Randy Wolters.

Volendam bracht de spanning daarna toch terug. NEC en met name captain Van den Berg stond achterin niet op te letten en Antwi schoot een lage voorzet achter keeper Branderhorst: 1-2. Na de aansluitingstreffer stond NEC flink onder druk tegen het opgeleefde Volendam, terwijl er daarvoor weinig aan de hand leek voor de Nijmegenaren. NEC was achterin erg paniekerig en Volendam profiteerde later opnieuw. Berenstein bracht de thuisploeg op gelijke hoogte: 2-2. Uiteindelijk zorgde Okita uit een counter alsnog voor 2-3 door vanaf links in de lange hoek raak te schieten. Zo stijgt NEC naar een play-offplek.

NEC zit in een drukke periode en komt maandag alweer in actie. Dan komt RKC Waalwijk op bezoek in De Goffert. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Vrijdag spelen de Nijmegenaren weer thuis; tegen aanstaand kampioen FC Twente.