NEC heeft zondagmiddag een onnodige nederlaag geleden tegen kampioenskandidaat Ajax. In een spectaculaire eerste helft stapelden de kansen zich werkelijk op voor de thuisploeg maar werd er slechts eenmaal gescoord. Dat stelde de Amsterdammers in de gelegenheid om in te tweede helft orde op zaken te stellen en – na de gelijkmaker op slag van rust – de wedstrijd te winnen: 1-2.
Met voor beide ploegen nog alles om voor te spelen, begonnen NEC en Ajax zondagmiddag aan de wedstrijd in de zonnige Goffert. NEC hoopte nog op de play-offs om een ticket voor de Europa League, Ajax op het dertigste landskampioenschap in de historie van de club. Al was er van dat laatste de eerste helft nauwelijks iets te merken.
NEC bepaalde wat er gebeurde en troefde met name de eerste dertig minuten de gasten werkelijk op alle fronten af. Gevolg was een karrenvracht aan uitstekende mogelijkheden waarvan middenvelder Lasse Schöne er onder toeziend oog van aanstaand NEC-trainer Alex Pastoor al na vier minuten een verzilverde. Na terugleggen van Björn Vleminckx rommelde de bal via een Ajax-been voor de voeten van de spelmaker en die haalde droog en buiten bereik van Ajax-doelman Vermeer uit: 1-0.

Het was de voorbode van een waarachtig uitstekend eerste half uur waar het zomaar 3-0 had kunnen staan. Ajax-trainer Frank de Boer moest lijdzaam toezien hoe de thuisploeg zijn Ajax op elk deel van het veld de baas was. Na een prachtige steekbal van doelpuntenmaker Schöne op Leroy George, had topscorer Vleminckx de 2-0 op zijn voet. De Belg kreeg de bal uitstekend aangespeeld door George maar  in tegenstelling tot zovaak dit seizoen, wist Vleminckx dit keer voor een nagenoeg leeg doel niet te profiteren.
De misser was voor NEC geen enkele reden om gas terug te nemen. Vijf minuten later vloog een voorzet van George er bijna in en in de nastoot pegelde John Goossens de bal langs Kenneth Vermeer op verdediger Toby Alderweireld die de bal van de lijn haalde. En weer twee minuten later wist diezelfde Alderweireld ternauwernood de instormende Vleminckx van scoren af te houden. Het eerste kansje van de bezoekers was pas te noteren na 39 minuten. De verder onzichtbare Mounir El-Hamdaoui kopte over.
De gelijkmaker op slag van rust was dan ook tegen alle verhoudingen in. Miralem Sulejmani kon de combinatie aangaan met Christian Eriksen, schudde Mark Otten van zich af en schoof de bal met wat fortuin het doel in.
De klap kwam hard aan voor NEC want de tweede helft konden de Nijmegenaren niet echt meer een vuist maken. Dat na 66 minuten de 1-2 viel, kwam dan ook niet helemaal als een verrassing. Keeper Jasper Cillessen kreeg uit een corner zijn vuist niet voldoende tegen de bal aan en Alderweireld was er als de kippen bij om de 1-2 binnen te koppen. In de slotfase probeerde NEC het nog wel maar de pijp leek leeg na de uitstekende eerste helft. Twee minuten voor het einde leek er nog even een kans te ontstaan in een scrimmage voor het Ajax-doel maar de bal mocht er blijkbaar niet in.

Door de nederlaag zakt NEC naar de twaalfde plek op de ranglijst maar het gat met de begeerde achtste plaats is klein. Slechts twee punten scheidt de ploeg van trainer Wiljan Vloet van nummer acht FC Utrecht. Met wedstrijden tegen FC Groningen, Roda JC en Feyenoord in het verschiet, is het resterende programma verre van eenvoudig maar is er nog van alles mogelijk.
Voor foto’s klik hier.