NEC heeft zaterdagavond met 5-3 verloren op bezoek bij Feyenoord in de Kuip. Na een snelle 2-0 achterstand kwam het voor rust nog op gelijke hoogte. In de tweede helft was het lang spannend, maar ging de thuisploeg er uiteindelijk toch met de overwinning vandoor, ondanks de vechtlust van de ploeg van Rogier Meijer.

In een bijna volle Kuip en onder oorverdovend kabaal ging NEC prima van start. Elayis Tavsan kwam al snel dreigend door en ging liggen in de zestien, maar kreeg geen strafschop. NEC probeerde met name via de counter gevaarlijke momenten te creëren. Na een kwartier spelen kwam Feyenoord al op 1-0 voorsprong uit een penalty nadat Matthijs Branderhorst in het strafschopgebied Guus Til onderuit haalde. De doelman van NEC kreeg hiervoor ook een gele kaart. Niet veel later gaf Marcos Senesi een lange bal op Luis Sinisterra, die 1 op 1 kwam te staan met Branderhorst en toen was het wederom raak: 2-0. NEC werd continu teruggedrongen door Feyenoord, dat constant druk bleef zetten. De Nijmegenaren wisten daar geen raad mee.

Comeback

Na een klein half uur spelen ontstond er een eerste kans voor NEC. Na een goedlopende aanval kwam de bal bij Tavsan, maar zijn schot van buiten de zestien ging net over. Enkele minuten later bracht Magnus Mattsson NEC terug in de wedstrijd, na een mooie combinatie met Jonathan Okita rondde de Deen het prachtig af: 2-1. Vlak voor rust kwam NEC op gelijke hoogte. Na een mislukte vrije trap van Schöne, werd de bal voorgegeven door Édgar Barreto en kopte Okita de bal terug op Cas Odenthal die de bal kon binnenwerken: 2-2.

Tweede helft

NEC begon fel aan de tweede helft en Tavsan kreeg meteen een grote kans, maar zijn schot ging over. Naarmate de tweede helft vorderde nam Feyenoord meer de regie in handen en kwam er steeds meer druk op de goal van NEC. In de 64e minuut kreeg Feyenoord een grote kans, Tyrell Malacia brak door de verdediging heen schoot uiteindelijk op de paal.

Slotfase

In het laatste kwartier van de wedstrijd kwam Calvin Verdonk het veld in voor Mattsson met zijn eerste speelminuten van het seizoen. Met zijn eerste balcontact schoot hij NEC van aanzienlijke afstand op voorsprong: 2-3. In de slotfase trok Iván Márquez een speler naar de grond en voorkwam daarmee een gevaarlijke Rotterdamse aanval en ontving een gele kaart. Uit een corner die volgde kwam Feyenoord weer op gelijke hoogte: Guus Til kopte binnen: 3-3. Het werd een spannend slot van de wedstrijd. Na slecht uitverdedigen van NEC scoorde Til zijn tweede van de avond. De scheidsrechter werd nog welwel teruggeroepen door de VAR, maar scheidsrechter Joey Kooij was het niet eens met de VAR dus het doelpunt telde. Heel snel daarna werd de wedstrijd beslist door Feyenoord. Cyriel Dessers kwam door en schoof de bal achter Matthijs Branderhorst: 5-3.

Scoreverloop

’14 Kökcü 1-0
’17 Sinisterra 2-0
’32 Mattsson 2-1
’44 Odenthal 2-2
’75 Verdonk 2-3
’80 Til 3-3
’89 Til 4-3
’90+2 Dessers 5-3

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra (’67 Aursnes), Til, Kökcü (’90+3 Hendriks); Jahanbakhsh (’67 Dessers), Linssen, Sinisterra.

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Márquez, Barreto (’85 Guth), Odenthal, El Karouani; Schöne, Bruijn (’68 Vet)., Mattsson (’74 Verdonk); Okita (’85 Bronkhorst), Tavsan (’68 Romeny).

Foto: Orange Pictures