De Eredivisie is al weer vier speelrondes onderweg, gisteren begon ook voor de jeugdacademie het seizoen. Na enkele weken voorbereiding begonnen NEC O21 en NEC O18 op De Eendracht officieel aan het seizoen met de bekerronde. Voor NEC O21 was het al snel afgelopen, NEC O18 had weinig moeite met hun tegenstander.

Aliou Balde plaaggeest NEC
Het is een opkomend fenomeen de laatste weken in het voetbal; teams die binnen tien seconden de bal al tegen de touwen hebben. Binnen tien seconden is een beetje overdreven maar na nog geen minuut voetballen stond NEC al op voorsprong. Een vrije trap van Kas de Wit werd door een Feyenoord-verdediger verlengd wat de voorsprong voor NEC betekende. Ibrahim Cissoko, vrijdagavond nog verantwoordelijk voor de gelijkmaker voor NEC tegen FC Groningen, was nog dichtbij de 2-0. Doelman Remie voorkwam dat uiteindelijk, en zag dat Aliou Balde de Rotterdammers na een kleine twintig minuten op gelijke hoogte bracht.

Na rust was het Feyenoord die al snel de controle nam en middels een penalty van Nesto Groen op voorsprong kwam. Zo’n kleine tien minuten later deed vleugelaanvaller Balde nog een duit in het zakje. Na een uitverdedigende fout van de thuisploeg wipte hij de bal knap over keeper Roefs heen, waarmee hij voor de 1-3 zorgde. De eindstand zou in de slotminuten bepaald worden door Leo Sauer. De Slowaakse huurling maakte een fantastische rush van de net ingekomen Shiloh ’t Zand af door Roefs in de linkerbovenhoek kansloos te laten en de uitslag op 1-4 te zetten.

NEC O18 kent weinig moeite met amateurs
In tegenstelling tot vorig seizoen heeft NEC O18 zowaar de eerste bekerronde overleefd. Vorig seizoen werd het overbluft door de leeftijdsgenoten van Excelsior Maassluis, zaterdagmiddag was dat alles behalve het geval. Zuidoost United O18, afkomstig uit Amsterdam, was geen partij voor de mannen van Kevin Moeliker en Rutger Worm. Giorgio Ghiani brak na een kwartier de ban wat het begin was voor een achtklapper. De mooiste treffer was zonder meer de 2-0. Omar Moehamedhoesein liet de Amsterdamse keeper van grote afstand kansloos en zag zijn bal in de kruising belanden. Voor zo ver de wedstrijd op dat moment al gespeeld was, was het voor rust definitief. Dion Markx was vlak voor rust met het hoofd trefzeker: 3-0.

De club uit de Bijlmer was na rust tot niks meer toe in staat en zagen hun keeper nog vijf keer verslagen worden. Bo Geurts en Ayman Belgadi waren tweemaal trefzeker en zagen Younes Tufi tussendoor ook nog zijn doelpunt meepakken. Met 8-0 was NEC misschien nog wel genadig voor de Amsterdammers. Met wat meer scherpte waren dubbele cijfers niet eens ondenkbaar.

Na deze bekerronde begint volgende week voor beide teams de competitie. Door degradaties aan beide zijdes beginnen de teams allebei een divisie lager. NEC O21 trapt in divisie 2 af met de Gelderse derby. Vitesse O21 komt op bezoek op De Eendracht. NEC O18 reist af naar Rotterdam waar op Woudestein Excelsior O18 tegenstander is.

Foto’s: archief LIN VI Fotografie