Zo aan het eind van het seizoen worden ook voor de jeugdteams de lakens uitgedeeld en krijgt het de plek die het hen toekomt. Voor NEC O21 is het alles of niets; bij verlies volgend weekend tegen FC Groningen is het gedegradeerd. NEC O18 is in de race om promotie af te dwingen naar Divisie 2, maar kreeg dit weekend een fikse tegenvaller te verwerken. Op De Eendracht ging het doelpuntrijk ten onder tegen de leeftijdsgenoten van Almere City FC.

Bij volgend verlies is degradatie een feit
Almere City FC O21 was de kampioen van de eerste seizoenshelft, en ook in de tweede seizoenshelft stevenen zij af op plek 1. Voor NEC is de situatie totaal anders. Zij staan al vanaf speelronde 1 op de laatste plaats en komt degradatie steeds dichterbij. In Flevoland is er afgelopen zaterdag geen verandering ingekomen. Alle goede intenties van NEC konden na drie minuten de prullenbak in; Tijmen Wildeboer, die eerder dit seizoen ook al in Nijmegen trefzeker was, opende de score. Vlak voor rust was Jordy Rullens verantwoordelijk voor het verdubbelen van de voorsprong: 2-0. NEC had weinig in de melk te brokkelen en na een klein kwartier was de stand opgelopen tot 4-0. Het doelpunt van Bart Ebbers was er slechts voor de statistieken. Door verliespartijen van FC Groningen en NAC Breda is het verschil met de veilige plek 6 nog altijd 4 punten. Volgend weekend is het een allesbeslissende wedstrijd voor de junioren van Mark Otten. FC Groningen komt op bezoek en bij alleen een winst is handhaving nog mogelijk. Bij verlies of gelijkspel komt NEC O21 na de zomer uit in Divisie 2, waar onder andere rivaal Vitesse O21 in uitkomt.

Promotie niet meer in eigen hand
Bij winst op Almere City FC zouden de Flevolanders uitgeschakeld worden voor promotie en stond NEC op pole-position voor promotie. Met de wetenschap dat twee directe concurrenten nog de tegenstander zullen zijn, was puntverlies voor NEC O18 geen optie. De gasten uit Almere zijn ook nog kanshebber voor directe promotie; zij moesten dus winnen in Nijmegen. Het leek voor Almere City FC echter een lastige wedstrijd te worden, waar na acht minuten NEC al op voorsprong kwam. Uit een hoekschop van Dylan Veenvliet promoveerde Ayman Belgadi de bal tot doelpunt: 1-0. Zie het als een stier en een rode lap, want Almere City FC ging na de openingstreffer vol in de aanval. Voor rust werden de rollen nog omgekeerd door doelpunten van Adam Benazouze en Olivier de Nijs.

Na rust was het strijdplan simpel voor NEC en moest er minimaal een punt uit gesleept worden. Invaller Gallio Esajas leek NEC naar een punt te schieten, maar in de laatste tien minuten werd dat punt volledig verspeeld. Mede door doelpunten van Adib Amrani en Dyvaio Harris trok Almere City FC de winst naar zich toe. Tygo Kersten was tussendoor nog trefzeker met het hoofd maar kon niet voorkomen dat Almere City FC met overwinning van het veld liep: 3-5. Een geluk bij een ongeluk is dat directe concurrent FC Emmen ook punten verspeelde, waardoor NEC nog niet uitgeschakeld is voor promotie. Hetzelfde FC Emmen is over twee weken in Drenthe de tegenstander. Wilt NEC nog kans houden op promotie, is winst noodzakelijk!

Foto’s: LIN VI Fotografie