De twee hoogste jeugdteams van de jeugdacademie van NEC zijn de eerste officiële wedstrijden sinds oktober 2020 niet goed begonnen. De eerste competitiewedstrijd van NEC O21 eindige in Groningen in een deceptie; NEC O18 is na één ronde in de beker uitgeschakeld. Op De Eendracht verloren de mannen van Jeffrey Leiwakabessy met 1-3 van de leeftijdsgenoten van Excelsior Maassluis.

Dubbelslag nekt NEC O21
De mannen van Mark Otten konden zaterdagmiddag gelijk de bus in voor de meest verre uitwedstrijd in de eerste competitiehelft. In een poule met onder andere Feyenoord O21, sc Heerenveen O21 en NAC Breda O21, mochten de junioren van NEC de lange reis maken naar het sportpark Corpus den Hoorn waar om 3 uur werd afgetrapt voor het begin van de O21-competitie. In deze halve competitie zullen nummers 7 en 8 degraderen naar divisie B en de nummers 1 en 2 van divisie B promoveren naar divisie A. Na een kwartier voetballen kwam NEC op voorsprong door middel van een penalty die werd ingeschoten door Kas de Wit. Een kwartier later was het Kian Slor die de stand op gelijke hoogte zette, en tien minuten na rust zijn team zelfs op voorsprong bracht. In de resterende 35 minuten was NEC niet bij machte om de stand nog op gelijke hoogte te brengen; ook niet na het inzetten van onder andere spits Van Ballegooij. Scheidsrechter Kuipers vond het na 90 minuten wel welletjes waardoor een dubbelslag van Kian Slor NEC de das om doet. Op zaterdag 11 september nemen de mannen van Otten het op de eigen Eendracht op tegen de leeftijdsgenoten FC Twente/Heracles Almelo.

NEC O18 overbluft door amateurs
Het was voor NEC O18 in meerdere opzichten een vreemde wedstrijd, wat al begon voordat de wedstrijd ook nog maar begonnen was. De scheidsrechter die aangesteld was, zat op vakantie in Spanje waardoor er wat geïmproviseerd moest worden. Na een klein kwartiertje vertraging werd er dan toch afgefloten voor het begin. De amateurs van Excelsior Maassluis, wat twee divisies lager speelt dan NEC O18, klapten er gelijk vol op waar NEC het zichtbaar moeilijk mee had. Ondanks een ruststand van 0-0 duurde het drie minuten na rust dat Excelsior Maassluis op voorsprong kwam. Een vrije trap van de aanvoerder viel pardoes tegen de netten. NEC leek na twintig minuten op gelijke hoogte te komen, maar een inzet van Jordy Voets spatte uiteen op de lat. In de daaropvolgende uitbraak scoorde de gasten de 0-2 en was het afgelopen voor NEC. De aansluitingstreffer van Younes Tufi gaf NEC weer hoop, maar zag in de slotminuut tegenstander Excelsior Maassluis de genadeslag uitdelen.

Volgend weekend gaat het O18-team op bezoek bij AZ in Wijdewormer voor een oefenwedstrijd, om vervolgens op 11 september aan de competitie te beginnen. Net als het O21-team speelt ook het O18-team op eigen terrein tegen FC Twente/Heracles Almelo O18, waar Jord Roos, jaren actief geweest bij NEC, sinds deze zomer trainer van is.

ForzaNEC zal dit seizoen in samenwerking met de jeugdacademie vaker verslag gaan doen over de ontwikkelingen van het O18-team en het O21-team.

Foto’s: LIN VI Fotografie