FC Emmen 019 bleek zaterdagmiddag voor de mannen van Mark Otten een brug te ver. De hekkensluiter won met 2-1 en zorgde er voor dat NEC Onder 19 de ongeslagen status kwijt is. De laatste keer dat er in competitieverband verloren werd, was op 30 november van het vorige jaar. NAC Breda was toen op De Eendracht met 0-2 te sterk.

Na vijf wedstrijden na de winterstop voor het hoogste academieteam is het vertrouwen hoog. Vier werden er gewonnen, de derby tegen Vitesse eindigde vorige week in een gelijkspel. Tegenstander FC Emmen is hekkensluiter met vijf verloren wedstrijden. Co Adriaanse bracht ooit de term ‘scorebordjournalistiek’ in de wereld, die de staf van FC Emmen ook gebruikte. FC Emmen had naar eigen zeggen wat pech gehad in de afgelopen wedstrijden en was in enkele duels de betere.

Puzzel
Otten kon niet beschikken over Jordy Ruizendaal en ook doelman Koen Cornelissen is terug te vinden in de lappenmand. Max Ebbers, broer van Bart Ebbers, nam plaats als tweede keeper. Tijdens de voorbespreking kon de Nijmeegse oefenmeester gelijk weer gaan puzzelen; Syb van Ottele moest zijn plek afstaan aan Sergio Hughes. Otten hamerde over FC Emmen op het weinig aanvallend druk zetten, het veel geven van lange ballen vanuit de verdediging en als belangrijkste punt dat de junioren uit Nijmegen FC Emmen niet mocht onderschatten. Scheidsrechter Sanders uit Doetinchem floot iets na half drie af voor het begin van een wedstrijd. Al snel bleek duidelijk dat Mark Otten gelijk had met zijn woorden.

De eerste kans was niet verrassend voor NEC na een kleine vijf minuten. Joep van der Sluijs leek de bal in de bovenhoek te krullen, maar keeper Brian Haak kon de bal met een zweefduik pareren.
De eerste keer dat de gastheren op de Oude Meerdijk fatsoenlijk over de middenlijn kwamen, was het ook gelijk raak. In de 33ste minuut komt een goed uitgespeelde aanval voor de voeten van middenvelder Bas Aalderink die keeper Robin Roefs kansloos liet en zo de stand op 1-0 zette in het voordeel van de Emmenaren.

Tweede helft
Na wat harde woorden in de rust werden Ruben Vranken en Syb van Ottele ingezet ten koste van Vince Duits en Sergio Hughes. Dit resulteerde zeven minuten na rust bijna tot de gelijkmaker, maar de poging van Bart Ebbers verdween net naast het doel. Een kleine tien minuten later leek de wedstrijd op slot te worden gegooid. FC Emmen kreeg een makkelijk gegeven penalty met daarbij een discutabele rode kaart voor keeper Robin Roefs. Max Ebbers, die noodgedwongen zijn debuut maakte in het 019-1 team, was niet bij machte de strafschop van Joris Adams te keren: 2-0.

Tactische omzettingen, zoals het inbrengen van aanvallers Bryan Stark en Nino Noordanus konden NEC niet meer helpen. Ook nadat trainer Otten besloot één op één te gaan voetballen, kwam NEC er niet doorheen. Ballen kwamen niet aan, voorzetten werden gekeerd door de doelman of gingen over de achterlijn en ook spelhervattingen gingen niet zoals ze moesten gaan. Een aparte situatie voor de jongvolwassenen die het de afgelopen weken juist zo goed gedaan hebben en vertrouwen in elkaar hebben.

De aansluitingstreffer van Noordanus in de 89ste minuut mocht niet meer baten, ondanks het aanzetten in de vier minuten durende blessuretijd. FC Emmen pakt zo de eerste overwinning na de winterstop en kan zich gaan richten op de kwartfinale van de KNVB-Beker. Aanstaande woensdag is voor FC Emmen de gedeeld koploper van de Eredivisie de tegenstander: FC Groningen 019.

NEC moet zich na deze teleurstelling weer richten op de volgende wedstrijd. Volgende week zaterdag, 29 februari, is NAC Breda 019 de tegenstander op De Eendracht. De gasten van volgende week wisten zaterdagmiddag ternauwernood een punt mee te nemen uit Alphen tegen Alphense Boys 019. De heren uit Breda, onder leiding van Michael Dingsdag en Robbie Haemhouts, staan na zes wedstrijden met tien punten op een vierde plaats.

Opstelling NEC 019
R. Roefs; R. Van Hees (N. Noordanus, ’75); R. Stuurwold (M. Ebbers, ’63); L. Rebergen; L. Veenendaal; B. Derks; V. Smit (B. Stark, ’67); B. Ebbers; V. Duits (S. van Ottele, ’46); J, van der Sluijs; S. Hughes (R. Vranken, ’46)

Opstelling FC Emmen 019
B. Haak; L. Dijk; J. Luchies; B. Aalderink; B. Scholte; J. Adams (J. Welles, ’84); L. Carty (B. Kamara, ’70); B. Plaggenborg (R. Koelewijn, ’86); B. Klaassens; J. Duit; Y. Hirasingh

Verloop
’33 – doelpunt Bas Aalderink, 1 – 0
’66 – rode kaart Robin Roefs (NEC)
’67 – doelpunt Joris Adams, 2 – 0
’67 – gele kaart Joris Adams (FC Emmen)
’72 – gele kaart Rickson van Hees (NEC)
’82 – gele kaart Ben Scholte (FC Emmen)
’83 – gele kaart Bai Kamara (FC Emmen)
’89 – doelpunt Nino Noordanus, 2 – 1
’89 – gele kaart Rik Koelewijn (FC Emmen)

Foto: Rob Koppers