Op het lege sportcomplex De Eendracht heeft NEC O18 voor de derde maal dit seizoen niet weten te winnen in de derby tegen Vitesse. In Nijmegen werd het 1-3 voor Vitesse O18. Ondanks het meespelen van onder andere Bo Geurts en Ibrahim Cissoko kon NEC nauwelijks een vuist maken op het koude veld van NEC. Na de eerdere nederlagen dit seizoen (3-4 en 3-0) was NEC uit op revanche, maar droop het na 90 minuten af.

De goed gevulde bank van NEC met de trainers Otten, Leiwakabessy, Voet en Brookhuis, zag dat beide teams scherp aan de wedstrijd begonnen, maar dat Vitesse na een kleine tien minuten de overhand begon te krijgen. Ondanks het gebrek aan kansen van beide kanten kregen de Arnhemmers het optische overwicht. De eerste echte kans van de wedstrijd was ook voor Vitesse; een vrije trap, net buiten het zestienmetergebied, verdween echter naast het goal. Niet veel  later was ook de eerste kans aan de zijde van de Nijmegenaren genoteerd. Kas de Wit werd weggestuurd maar kreeg het niet voor elkaar om de Arnhemse keeper te passeren. Het was hetzelfde NEC dat op voorsprong kwam. Bo Geurts omspeelde doelman Tom Bramel en zette de 1-0 op het scorebord. Lang genieten van die voorsprong kon NEC nauwelijks, want nog geen vijf minuten later was het Miliano Jonathans die na verdedigend geklungel de bal in de verre hoek achter Mika van Haren schoot. Met deze gelijke stand werd er gerust.

De tweede helft was vier minuten warm of de 1-2 vloog tegen de touwen. Een afvallende bal kwam voor een Arnhemse aanvaller en zag zijn inzet via de binnenkant van de paal in het Nijmeegse doel verdwijnen. Echt onverdiend was de voorsprong ook niet te noemen. Vitesse kwam nauwelijks in de moeilijkheden, NEC lukte niks en zag vrijwel elke actie in rook opgaan. Met het inbrengen van Stan van Ballegooij wilde NEC het laatste kwartier aanvallend nog wat forceren, maar het was Marcus Steffen die met het nodige geluk de winst voor Vitesse bezorgde. Van Haren had geen antwoord op een mazzeltje van de verdediger die met de knie de eindstand op het scorebord zette.

Deze nederlaag betekende niet alleen de derde nederlaag van NEC O18 tegen Vitesse O18 dit seizoen, het betekent ook dat de Nijmegenaren nu op de gevreesde zevende plek staan. Blijft NEC hier op staan, degradeert het na de winter naar divisie 3, waar onder andere Alphense Boys O18, Almere City O18 en Excelsior O18 in zitten. Mocht de competitie tot de winter ‘gewoon’ doorgaan, met het oog op de coronamaatregelen en een dreigende stopzetting van het amateurvoetbal, heeft NEC nog drie wedstrijden om er voor te zorgen dat zij niet degraderen. Volgend weekend staat de uitwedstrijd tegen FC Twente/Heracles Almelo O18. Daarna zijn ADO Den Haag en AFC O18 nog de tegenstander; drie tegenstanders waarin NEC volle bak zal moeten geven om zich te kunnen handhaven.

Opstelling NEC
M. Van Haren; J. Voets (’46, A. Mora de La Rosa), D. Maas (’75, S. Van Ballegooij), T. Kersten, T. Kirkpatrick (’60, T. Reinders); N. Rossen; Y, Tufi, Y. Sbai; K. De Wit, I. Cissoko, B, Geurts

Foto: LIN VI Fotografie