Daar waar de profs van NEC van een welverdiende vakantie genieten, is sinds twee weken de jeugdacademie weer op volle toeren aan de slag. Op het moment zijn de jeugdspelers bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het onder 18-team wordt aankomend seizoen getraind door Jeffrey Leiwakabessy en speelde zaterdagmiddag op De Eendracht een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Vitesse. De Arnhemmers trokken in een boeiend duel uiteindelijk aan het langste eind: 3-4.

Ook voor de jeugdopleiding was het afgelopen jaar een vreemd en raar seizoen. Ondanks een hoopvol begin in augustus vorig jaar, werd begin oktober de stekker uit het amateur- en jeugdvoetbal getrokken. Trainingen werden noodgedwongen in aangepaste vorm gedaan worden en wedstrijden werden alleen onderling door de jeugdteams gespeeld. Nu de besmettingscijfers teruglopen en het kabinet het een en ander heeft versoepeld, mag er weer gevoetbald worden en was het afgelopen weekend de tweede zaterdag dat weer wedstrijden georganiseerd werden. Voor de O18 was het ook de tweede oefenwedstrijd. Nadat er vorige week in Venlo ruim gewonnen werd van VVV (2-6), was zaterdagmiddag Vitesse de tegenstander.

Het 018-team van Vitesse staat, net als vorig seizoen, onder leiding van Theo Janssen. Tim Cornelissen is zijn assistent-trainer en bij Vitesse loopt een oude bekende van NEC rond in de persoon van Teun Heijmans. De middenvelder annex aanvaller speelde enkele jaren in Nijmegen. Leiwakabessy vervangt Francois Gesthuizen, wiens contract niet werd verlengd. Gesthuizen zal aankomend seizoen actief zijn als assistent-trainer bij De Treffers in Groesbeek.

Omstreeks 12 uur werd er begonnen aan de kleine Gelderse derby. Vorig seizoen kwamen beide teams elkaar één keer tegen in de competitie in een wedstrijd die NEC O18 met 1-3 won. Ondanks een rommelig begin kwam NEC al na vijf minuten op 1-0 voorsprong. Uit een hoekschop van Nils Rossen kopte Jordy Voets hard binnen. Lang kon NEC niet genieten van de voorsprong; een kleine tien minuten later kwam Vitesse op gelijke hoogte na wat geklungel in de verdediging van NEC. NEC leek de eerste helft toch te eindigen met een 2-1 voorsprong door een doelpunt van spits Jens Kamps, maar in de slotminuut kwam Vitesse toch weer op gelijke hoogte. Het was een wedstrijd die op en neer ging, maar waar NEC de overhand had en het simpelweg vertikte om de voorsprong groter te maken.

In de tweede helft leek het een kwestie van tijd voordat NEC een hernieuwde voorsprong op het scorebord zou zetten, maar het ontbrak de mannen aan scherpte en geluk. Vitesse was daarentegen tot tweemaal toe trefzeker in korte tijd en zette de stand op een 2-4 voorsprong. In de 79ste minuut leek NEC dichtbij de aansluitingstreffer maar de inzet werd gekeerd door de doelman van Vitesse. Twee minuten later moest de Arnhemse doelman alsnog vissen. Sinjo Leninduan liep de keeper kansloos met een inzet in de lange hoek.
In de resterende tien minuten drong NEC nog erg aan, maar zonder enig resultaat. In de laatste minuut van de blessuretijd leek het nog te escaleren tussen de spelers van beide teams, maar dit bleef bespaard tot wat duw- en trekwerk. Scheidsrechter Delsink deed er goed aan gelijk af te fluiten, en zorgde er voor dat Vitesse O18 deze oefenwedstrijd winnend afsloot.

De mannen van Leiwakabessy spelen volgende week in Den Haag op De Aftrap een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van ADO. Aankomend seizoen zal er wat meer aandacht geschonken worden aan de gebeurtenissen rondom De Eendracht. In samenwerking met de jeugdopleiding zal er wat vaker geschreven over wedstrijden van de jeugdteams. Ook is de jeugdacademie actief op verschillende socialmedia-kanalen.

Foto’s: LIN VI Fotografie