De goede seizoenstart van het O18-team van NEC heeft dinsdagavond geen vervolg gekregen. Nadat het afgelopen zaterdag op karakter in de slotfase de winst naar zich toe trok in de wedstrijd tegen FC Twente/Heracles Almelo O18, ging het op bezoek bij Vitesse kansloos onderuit. In Arnhem werd het 3-0 voor Vitesse in een wedstrijd die de geel-zwarten 90 minuten lang domineerde.

Trainer Leiwakabessy miste ten opzichte van afgelopen zaterdag, alleen Sam Sow die door een blessure niet in staat was te spelen. Zijn plek werd ingenomen door Rens Clarijs. Verder speelden ook Tygo Kersten, Stan van Ballegooij en Giallo Esajas mee. Tegenstander Vitesse, onder leiding van Tim Cornelisse en Theo Janssen, wilden zich revancheren na een beschamende nederlaag bij AFC O18. In Amsterdam werd het afgelopen weekend 3-2 voor de amateurs.

Onder toeziend oog van een kleine 150 aanwezigen werd er om 18.30 afgetrapt voor deze kleine derby. In de voorbereiding troffen beide teams ook al; die wedstrijd werd door Vitesse met 3-2 gewonnen. NEC was echter geen schim van die wedstrijd of van de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Vitesse zette vooral het eerste kwartier erg veel druk waar NEC het zichtbaar moeilijk mee had. Tot voetballen kwamen de Nijmegenaren niet en moesten zich vooral beperken tot verdedigen. Vitesse was niet echt gevaarlijk maar liet makkelijker de bal rondgaan en was veel minder slordig dan NEC. Net op het moment dat NEC zich wat beter in de wedstrijd vocht, kreeg het vlak voor rust de toch wel te verwachten tegentreffer. Na een snelle counter van de Arnhemmers over meerdere schijven was het Naygiro Sambo die de 1-0 voor Vitesse binnentikte. Niet veel later kreeg NEC de uitgelezen mogelijkheid om de stand weer gelijk te trekken, maar verdediger Jordy Voets schrok van de mogelijkheid die hij kreeg en schoot tegen de Arnhemse doelman aan.

Na rust was het spelbeeld niet veel anders. Er werden veel fouten gemaakt aan Nijmeegse zijde en het ontbrak vooral aan coaching en communicatie. Waar het afgelopen zaterdag nog op karakter en wilskracht werd gedaan, was er dinsdagavond heel weinig van over. Na een kwartier voetballen viel een verdwaalde voorzet van Wessel Biljardt pardoes achter doelman Janssen tegen de netten en was de wedstrijd wel beslist. Ook na het inbrengen van Jens Kamps en Jamairo Appiah was NEC niet bij machte het Vitesse lastig te maken en zag het vijf minuten voor tijd ook nog eens 3-0 worden. Weer was het Biljardt die na geklungel achterin bij NEC, de bal rustig in het doel rolde en de eindstand bepaalde.

Opstelling NEC O18
T. Janssen; M. Geneste, T. Kersten, J, Voets, T. Kirkpatrick; L. Conen (’73, J. Kamps), R. Clarijs (’82, J. Appiah), Y. Sbai, Y. Tufi; S. Van Ballegooij (’46, Bo Geurts), G. Esajas (’46, I. Cissoko)

Foto’s: LIN VI Fotografie