Na alle commotie rondom NEC de afgelopen week betreffende het ingestorte uitvak en de rellen na de wedstrijd tegen Vitesse, werd er zaterdagmiddag ‘gewoon’ gevoetbald door de jeugd. De academie van NEC kende een rustige zaterdag; er werden slechts twee wedstrijden gespeeld in verband met de kerstvakantie. NEC O18 maakte zaterdagmiddag de meest verre uitwedstrijd van deze seizoenshelft: Groningen. Op sportpark Corpus Den Hoorn verloren de Nijmegenaren met 3-1 waar het te weinig mee kreeg. De wedstrijd van het O21-team, die het op zouden nemen tegen Feyenoord O21, werd zaterdagochtend afgelast vanwege coronagevallen aan Rotterdamse zijde.

FC Groningen kon zaterdagmiddag bij winst en een gunstige eindstand op andere velden, de koppositie overnemen van NAC Breda, het team waar NEC vorige week in de absolute slotminuut de wedstrijd van verloor. NEC moet daarentegen oppassen dat het niet op de gevaarlijke zevende plek terecht komt. Dat zou betekenen dat NEC O18 na de winterstop in een divisie lager wordt ingedeeld. Voor beide teams stond er dus het nodige op het spel. FC Groningen O18, onder leiding van Paul Mathijs en Arnold Kruiswijk, ging daar het beste mee met nog geen kwartier op de klok was Thom van Bergen al twee keer trefzeker. Tot overmaat van ramp zag NEC ook nog eens Jordy Voets vroeg uitvallen die bij het verkeerd terechtkomen na een sprong, het veld moest verlaten.

De twee vroege tegengoals zorgde er in eerste instantie niet voor dat NEC wakker werd geschud. Ondanks dat NEC wat beter onder de druk van de Noordelingen uitkwam, waren de Nijmegenaren heel erg slordig in het spel. Alles stond dicht bij elkaar, de ruimtes werden niet benut, elke afvallende bal kwam in het bezit van FC Groningen en passes kwamen niet aan bij de Nijmegenaren. Toch scheelde het niet veel of de ruststand werd vlak voor rust verkleind door Rens Clarijs. Na een goede individuele actie hoefde de middenvelder alleen maar af te drukken, maar zijn inzet verdween rakelings langs het doel van keeper Meijster.

Of het een donderspeech was van trainer Leiwa? Wat de trainer ook gezegd heeft, NEC kwam heel anders de kleedkamer uit dan FC Groningen en leek het al gauw een kwestie van tijd voordat de aansluitingstreffer op het scorebord werd gezet. Stan van Ballegooij, Lucas Conen, Sam Sow en Younes Tufi waren er alle vier erg dichtbij, maar miste allen wat scherpte. De enige kans die FC Groningen in de tweede helft kreeg, kwam via de voet van Bryan Jahren, maar tot opluchting van NEC verdween zijn inzet over het goal van Mika van Haren. Na een klein halfuur kwam die aansluitingstreffer er dan toch. Via een corner van Tufi was het invaller Paul Oostermeijer met het hoofd die de verdiende treffer binnenkopte. NEC rook hierna bloed en bleef maar doordrukken, maar de welbekende voetbalwet diende zich aan: scoor jij niet, doet de ander het. FC Groningen zou uiteindelijk met 3-1 winnen met een beetje hulp van de zijde van NEC. Tygo Kersten passeerde ongelukkig de eigen doelman Van Haren wat de eindstand bepaalde op 3-1. Op basis van de tweede helft heeft NEC zich zeker tekort gedaan en was een punt niet meer dan verdiend geweest. Door de winst van FC Groningen en het gelijke spel van NAC Breda tegen AFC O18 nemen de Groningers de koppositie over van de Brabanders. De mannen in het groen-wit zullen wel gewaarschuwd zijn; op 20 november komt het op bezoek op De Eendracht.

Volgende week nemen de mannen in het rood-groen-zwart het op tegen hekkensluiter FC Volendam. De Zuid-Hollanders pakten in zeven wedstrijden slechts één punt en zal het een hele zware kluif worden om zich nog te kunnen handhaven. Drie weken geleden werd deze wedstrijd gespeeld in Volendam waar NEC, in het Kras-Stadion, simpel met 1-4 won.

Foto: LIN VI Fotografie