ForzaNEC.nl sprak met NEC-trainer Anton Janssen in aanloop naar de cruciale fase in de competitie. De aankomende vier wedstrijden tegen SC Cambuur, AZ, FC Twente en Ajax zijn van groot belang als het gaat om lijfsbehoud, nacompetitie of directe degradatie. Net als menig NEC-supporter heeft ook Anton Janssen ermee te doen dat het slecht gaat met NEC. Toch hebben hij en heel NEC nog alle vertrouwen in een goede afloop.
Harold trapte namens ForzaNEC.nl af. “Ik heb mezelf wel eens achter de oren gekrabt en afgevraagd waarom de beleving, inzet en passie zoals afgelopen zaterdag tegen Heracles Almelo niet vaker op de mat kan worden gelegd. Misschien moeten we toch wat minder de intentie leggen op het vooruit voetballen en toch wat meer inzakken en de tegenstander het spel laten maken.”
Janssen antwoordde open en direct: “Dit is een mooi punt. Dit punt bespreken we met de technische staf  iedere week twee á drie keer.  Is dit de juiste manier van voetballen? Gaan we vol voor de aanval of zakken we in? Er zijn ook wedstrijden waarbij we dus inzakten en het spel volledig aan de tegenstander lieten. Tegenstanders die helemaal niet willen voetballen, zoals RKC en ADO Den Haag, zakken in en dan is het voor ons makkelijker om het spel te maken. We krijgen de ruimte om op te bouwen en    dat ligt ons goed. Als de tegenstander druk zet hebben we meer problemen.. Zo’n  speelwijze om vooruit te verdedigen vergt veel van de spelers. Iedere speler moet begrijpen en weten wat er van hem verlangd wordt. Vaak kiezen voor hoge pressing omdat Michael geen counterspits is."
“Higdon is een belangrijke speler voor ons. Als we druk vooruit zetten brengt dat ook zijn risico’s met zich mee.   De achterhoede en middenveld moeten een grote ruimte bespelen en daardoor steeds keuzes maken.  Wat de rest erachter doet is van groot belang, wil je als collectief prestaties leveren. Na de winterstop speelden we ons beste voetbal  tegen ADO Den Haag, FC Utrecht en Vitesse. In die wedstrijden zetten we vaak hoog druk vooruit en soms zakten we in op eigen helft. Tijdens deze wedstrijden waren we vast aan de bal en dat is nu niet het geval.  Dat heeft te maken met de nederlagen en onzekerheden in het elftal.”
Heeft de onzekerheid te maken met de plaats op de ranglijst of vanwege de ongeregeldheden op het voorplein na afloop van Roda JC-NEC?
“Beide zijn van invloed. Die ongeregeldheden hebben op iedereen een enorme impact gehad. Een hoop spelers hadden dit nog nooit meegemaakt, een  plein vol met kwade en teleurgestelde supporters. Het gedrag van sommige misdragende supporters ging over de grens. Het gooien van bierblikjes die spelers net missen gaat nergens over. De meesten die er stonden tonen op een normale manier hun betrokkenheid en bezorgdheid, dat  is  ook begrijpelijk, want zij willen zien dat het goed gaat met hun cluppie.”
Was je op de wedstrijddag van de degradatiekraker tegen Roda JC écht zo ziek, zwak en misselijk om niet met de spelers mee te kunnen reizen richting Kerkrade?
“Ik zal hier heel kort en direct over zijn. Ik was ziek, echt goed ziek en was niet in staat om daar aanwezig te zijn voor de jongens. Met ander slap gelul kan ik helemaal niks. Sorry voor mijn uitbarsting, maar deze reactie kwam direct uit mijn hart.”
Harold toonde begrip voor de uitbarsting en de felle woorden die Janssen in de mond nam, maar liet weten dat hij probeerde het vanuit het perspectief van de supporters te zien en zei: “Wij praten vanuit de supporters, de betrokkenen en de optimisten onder ons.” Anton begreep de drang en beleving bij de supporters en knikte. Vervolgens zei Janssen: “Het gaat  goed met me, ik voel me hartstikke goed en ik heb er alle vertrouwen in  dat we in de Eredivisie blijven, maar natuurlijkk baal  ikl van de situatie zoals die nu is.  Ik steek er veel energie in om alsnog de boot in veilige haven te krijgen.”
Weet je Anton wat ik nou zo mooi vind aan deze emotionele uitbarsting? Dat je dit nu met  passie en gedrevenheid  vertelt aan ons. Maar sta je voor de camera krijgen we te horen dat er nog vele finales te gaan zijn en er nog van alles mogelijk is. Wij als supporters willen horen dat het niet gaat zoals het moet gaan, dat het ruk is en dat men er echt alles aan gaat doen om ervoor te zorgen dat de Nijmegen Eendracht Combinatie óók volgend seizoen de derby tegen Vitesse kan spelen! Dat soort kreten missen wij. Dat vurige.
“Iedereen is zoals hij is. Ik ben altijd mezelf en een uitbarsting komt als hij komt. Zoals net. Maar dan is het wel gemeend en niet gespeeld. e krijgt natuurlijk ook een bepaald etiket mee. eAls ik mijn gevoelens onder controle heb en ik praat rustig voor de camera dan komt dat op een bepaalde manier over. Dat wil niet zeggen dat ik altijd zo ben."  
Een van de redenen waarom ForzaNEC.nl dit interview wilde is dat iedereen die NEC een warm hart toedraagt, zich er van bewust is dat we het met z’n allen moeten doen. Aangezien ik al jarenlang, net zoals jij, bij NEC en De Goffert kom, weten we dat er altijd verhalen de ronde doen  in het roddelciruit.  Zo wordt er gesuggereerd dat de hoge heren binnen NEC bepalen wie er in de opstelling staan en wie niet.
“Wie er wel en niet spelen bepaal ik natuurlijk. Uiteraard wordt er in overleg met de technische staf gekeken wat de beste formatie en opstelling is voor de eerstvolgende wedstrijd. Het zou van de zotte zijn mocht het anders zijn. Ik wil en zou echt niet kunnen werken in zo’n situatie.”
De keeperswissel, Kalle eruit en Dennis erin, was dat nou ter bescherming van Kalle of is hij gewoon nog niet goed genoeg?
“Ja, de wissel was ter bescherming van hemzelf. Ik vond dat Kalle bij PEC Zwolle onder de maat presteerde en de onzekerheid bleef maar parten spelen. Of anders gezegd, in het begin van het seizoen had Kalle het lastig, maar naarmate het seizoen vorderde, pakte hij belangrijke punten voor NEC en groeide hij als persoon en keeper ook enorm. Toen kwam er een moeilijke fase aan voor Kalle, met als dieptepunt Roda JC-uit. Deze wedstrijd was voor hem zeer ongelukkig, op z’n zachtst gezegd. In de week erna hebben we het nog aangekeken op de trainingen, maar we achtten het niet verstandig om Kalle op te stellen. Daarbij hadden we met Dennis een prima en ervaren dcelman achter de hand.”
Hoe zie je de aankomende weken tegemoet met lastige tegenstanders als AZ, FC Twente en Ajax?
“Het gaat een hele zware klus worden, en ik maak me ook zeker zorgen maar ik zie het wederom met vertrouwen tegemoet , al wordt de situatie natuurlijk wel penibel. De wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen SC Cambuur is een cruciale, zo niet, de cruciaalste wedstrijd van het seizoen tot nu toe.”
Je hebt mazzel en we mogen van geluk spreken dat Roda JC zo slecht presteert tot op heden.
“Ja, dat hebben we zeker. Als je kijkt naar het vorige seizoen, dat Willem II degradeerde met 23 punten, dan hoefden we ons geen zorgen meer te maken over directe degradatie, maar nu blijft iedereen dit seizoen maar punten pakken.”
Bij ADO heb je een Tommie Beugelsdijk lopen die er elke wedstrijd vol in gaat ,maar bij NEC missen we zo’n karakter speler. Zo’n Jantscher is natuurlijk een hartstikke goede voetballer, maar het lijkt er maar niet uit te komen en dat zelfde geldt voor Stefanik.
“Ja, mee eens, nu kom je bij een punt en dan praat je over balans. Wij hebben Rens en Kevin  en Jeffrey als aanjagers. Jantscher en Stefanik zijn goede voetballers, vooral als we zelf de bal hebben. In deze situatie om te overleven worden ook andere dingen gevraagd. Maar iedere speler zet zich op zijn manier volledig in."
Wat wordt de speelstijl tegen SC Cambuur? Voor welke variant gaat men deze keer?
Er zal in ieder geval een strijdend team staan. We zullen met z’n allen er vol voor moeten gaan. En op welke manier  we ook spelen, volledige inzet en vechtlust is de basis in deze cruciale wedstrijd. Met minder dan 3 punten nemen we geen genoegen.“
Volgens Anton Janssen blijft NEC er in en is er nog van alles mogelijk voor NEC. Beginnend aanstaande zaterdag in de eigen Goffert tegen SC Cambuur. “Ongeacht de moeilijkheidsgraad van de tegenstander, blijven wij er zowel intern als extern vertrouwen in houden dat dit NEC volgend seizoen Eredivisie speelt. We hebben er het volste vertrouwen in dat we met dit materiaal ook punten kunnen pakken tegen AZ , FC Twente en zelfs Ajax in de eigen ArenA. We zullen het met z’n allen moeten doen. Van supporters tot wisselspelers en van terreinman tot stadionmanager.”
Met z’n allen achter NEC de komende weken!