NEC is fel tegen de plannen van de KNVB voor een nieuwe competitie-opzet voor de Eredivisie. Dat schrijft Voetbal International. Samen met twaalf andere clubs hebben de Nijmegenaren zich verenigd, waardoor er een tweedeling is ontstaan.

De reden voor de boosheid bij de dertien clubs is het plan van de KNVB om de Eredivisie in te krimpen tot zestien clubs. De bond wilde daar een akkoord over bereiken met alle clubs om in het voorjaar als eenheid naar buiten te treden, maar dat is niet gelukt.

Vorige week nam algemeen directeur Bart van Ingen van NEC initiatief voor een bijeenkomst van de dertien kleinere clubs. Daarvoor waren uitgenodigd: PEC Zwolle, Excelsior, NEC, Willem II, Heracles Almelo, Roda JC Kerkrade, Go Ahead Eagles, ADO Den Haag, Sparta Rotterdam, NAC Breda, De Graafschap, SC Cambuur en VVV-Venlo.

Niet alle clubs waren daarbij aanwezig, maar er heerst wel onvrede. Het plan van de KNVB zou vooral aantrekkelijk zijn voor clubs in de (sub)top. Als subtoppers als AZ, Vitesse en sc Heerenveen financieel verder uit het zicht raken, wordt de competitie er helemaal niet spannender op, menen de kleinere clubs. Zij willen dat de tv-gelden eerlijker worden verdeeld.

De tweedeling is een probleem voor de KNVB, want voor veranderingen in de opzet is een vijfzesde meerderheid nodig.

Foto: Rob Koppers