In het verre Friesland wist NEC zondagmiddag met 0-1 te winnen. Een moment van scherpte bezorgde NEC de drie punten en stijgt het naar de achtste plaats. Voor NEC betekende dit de eerste winst van 2022 en was dit de vierde opeenvolgende uitwedstrijd in de competitie van NEC zonder nederlaag. Ten opzichte van de verloren bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles begonnen onder andere Mattijs Branderhorst en Rodrigo Guth weer in de basis.

Één moment is genoeg voor NEC
Zonder Wiflried Bony, maar met Jonathan Okita, die voor het eerst sinds 20 november in de basis begon, kende NEC een moeizame openingsfase. Doelman Branderhorst werd na zes minuten al getest door Amin Sarr maar de goalie wist de inzet naast te boksen. Na een kwartier gespeeld te hebben, kwam NEC wat beter onder de druk van sc Heerenveen uit maar verder dan twee hoekschoppen kwamen de Nijmegenaren niet. In een verder slordige eerste helft kreeg sc Heerenveen de beste kansen maar was één moment voor NEC genoeg voor de voorsprong. Tavsan werd van achteruit weggestuurd en na het halve veld overgestoken te hebben was een schot in de korte hoek doelman Mous te machtig; via de binnenkant van de paal schoot de buitenspeler NEC op 0-1.

Probleemloze tweede helft
De tweede helft begon zoals de eerste helft ook begon; sc Heerenveen met het balbezit, NEC wat verdedigde en wat na een kwartier weer wat rustiger onder de druk vandaan kwam. Tot kansen kwam het van beide kanten niet. De Friezen oogden wel dreigend maar wisten niet wat te doen met het balbezit en kon het NEC nauwelijks lastig maken. NEC bleef zodoende moeiteloos overeind. De grootste kans kwam via het hoofd van Filip Stevanovic, maar zijn inzet kon Branderhorst niet bekoren. NEC beperkte zich vooral tot verdedigen, zonder echt in moeilijkheden te komen. Het duurde 25 minuten voordat NEC zich eindelijk ook weer eens liet gelden. Doelpuntenmaker Tavsan moest Xavier Mous tot redding dwingen na een schot richting de lange hoek. Daar waar NEC in de eerste helft er nog wel eens uit kwam, werd het in de tweede helft wat strakker teruggedrongen op eigen helft, maar waar de Friezen geen gebruik van konden maken. Zeven minuten voor tijd leek NEC de wedstrijd in het slot te gooien door een doelpunt van Lasse Schöne, maar de VAR besloot anders en bleef het bij 0-1. Na tien hele lange minuten blessuretijd floot scheidsrechter Martens af voor het einde wat betekende dat NEC de eerste overwinning van 2022 binnen heeft, weer niet verliest in Heerenveen en naar een keurige achtste plek stijgt.

Wedstrijdverloop
‘8 – geel, Edgar Barreto
’41 – doelpunt Elayis Tavsan, 0-1
’53 – geel Tom Haye
’73, geel Bart van Rooij
’77, geel Sydney van Hooijdonk
’82, gele kaart Ibrahim Dresevic
’90, gele kaart Lasse Schöne

Opstelling NEC
Branderhorst; Van Rooij, Marquez, Guth, Odenthal, El Karouani (’88, Verdonk); Barreto (’60, Proper), Schöne, Mattsson (’60, Vet); Tavsan, Okita (’74, Duelund)

Foto’s: Orange Pictures