NEC gaat na twee jaar de zorgelijke categorie 1 van de licentiecommissie van de KNVB verlaten. Dat maakt de voetbalbond op korte termijn bekend, melden bronnen binnen de club aan ForzaNEC. De club heeft het nieuws inmiddels bevestigd. De financiële cijfers zijn goed genoeg om te worden ingedeeld in categorie 2. Sinds eind 2014 stond NEC onder curatele van de KNVB.

Het verlaten van categorie komt eerder dan gepland door NEC. Begin dit jaar gaf algemeen directeur Bart van Ingen tegenover ForzaNEC nog aan dat het waarschijnlijk tot het laatste meetmoment eind 2017 zou duren voordat NEC weer in categorie 2 terechtkwam. Naast de transfer van Anthony Limbombe hielpen de bonussen van de transfers van Jasper Cillessen en Vincent Janssen bij het eerder bereiken van dit doel.

Voor de club is het uiterst belangrijk dat categorie 1 wordt verlaten. Door het toezicht van de KNVB moest NEC de afgelopen twee jaar elke investering van meer dan 50.000 euro aan de bond voorleggen. Twee keer deed de club dat niet en volgde er een boete. Het is voor NEC een nieuwe stap richting een financieel gezonde club en er is in de komende transferperiode meer ruimte om versterkingen aan te trekken.

Foto: Rob Koppers