NEC heeft zaterdag op bezoek bij MVV in Maastricht niet weten te winnen. NEC dat op het laatste kwart van de wedstrijd na geen goede beurt maakte verloor met 2-1. Doelpuntenmaker aan Nijmeegse zijde was invaller Ayman Sellouf.

NEC moest noodgedwongen een wijziging doorvoeren in de basisopstelling. Rens van Eijden moet de komende drie wedstrijden toekijken nadat hij vorige week tegen Jong FC Utrecht een rode kaart pakte. Kevin Bukusu nam zijn plek in naast Cas Odenthal in het hart van de defensie. Verder begon Javier Vet wederom ten faveure van Édgar Barreto, die afgelopen wedstrijd een goede invalbeurt kende met een prachtige assist op Jordy Bruijn.

Na tien minuten was er de eerste kans voor NEC, via Thomas Beekman en een voorzet van Bart van Rooij kon doelman Mike Havekotte de bal ternauwernood uit het doel houden. Niet veel later kwam MVV op voorsprong, vanuit een corner vergat Jonathan Okita te verdedigen en werd een eerste inzet van Arne Naudts tegen de lat getikt maar vervolgens tikte Luc Mares de 1-0 binnen. Hierna was een meermaals de thuisploeg met de kansen, NEC leed veel onnodig balverlies en speelde geen verzorgd voetbal. Na een halfuur spelen was NEC welgeteld geen één keer in de zestien van de tegenstander geweest. In de 35e minuut kwam er een eerste zeldzame gevaar van Okita, maar de bal werd weggewerkt door een MVV-verdediger. In de slotfase van de eerste helft ontving Dirk Proper een directe rode kaart nadat de middenvelder een tackle van achteren maakte. De scheidsrechter zag geen intentie om de bal te spelen, het leek misschien zwaar gestraft maar NEC moest verder met tien man. Norbert Alblas ontving eveneens een kaart vanwege kritiek op de leiding. MVV ging met een terechte voorsprong de rust in.

NEC begon de tweede helft zonder Thomas Beekman, hij werd vervangen door Édgar Barreto wie voor meer creativiteit in het spel van NEC moest zorgen. De grootste kans van NEC tot dan toe was in de 53e minuut, Okita zijn poging vanaf de rand van de zestien ging maar net naast. Na ongeveer een uur spelen moest doelman Havekotte ver zijn goal uit om Okita af te stoppen, de bal kwam bij Janga, maar hij schoot niet terwijl er geen keeper in de goal stond. NEC kwam langzamerhand wat meer in het spel, maar MVV kon met een man meer achterover leunen. Toen de 2-0 viel leek het beslist in Maastricht: opnieuw was het Mares met een doelpunt die hij binnen werkte vanuit de rebound nadat Alblas de bal niet wist te keren. Daaropvolgend was het een schiettent op voor het goal van Alblas en was de thuisploeg dichtbij de 3-0. In de 80e minuut kwam invaller Ayman Sellouf vrij voor de goal na een onderschepping van Elayis Tavsan en hij rondde koel af. Kort daarna was laatstgenoemde Tavsan dichtbij de gelijkmaker maar Havekotte voorkwam met één hand het doelpunt. Rogier Meijer liet de Belg Thibo Baeten debuteren ten faveure van Bukusu en ging voor alles of niets. We zagen in de slotfase een stuk feller NEC dat diverse kansen opgelegd kreeg. Ondermeer Janga en Souffian El Karouani schoten van dichtbij niet raak. NEC verdiende nog een vrije trap, die werd genomen door Tavsan, zijn goede trap werd uit de bovenhoek gehaald door Havekotte. NEC leek nog dichtbij een gelijkmaker, maar deze bleef uit waardoor MVV met 2-1 verdiend won in eigen huis.

Wedstrijdverloop:
’13 Luc Mares 1-0 (MVV)
’29 Jerome Déom gele kaart (MVV)
’41 Dirk Proper rode kaart (NEC)
’41 Norbert Alblas gele kaart (NEC)
’53 Thibaut Van Acker gele kaart (MVV)
’63 Djibril Dianessy gele kaart (MVV)
’66 Luc Mares 2-0 (MVV)
’80 Ayman Sellouf 2-1 (NEC)

Opstelling NEC: Norbert Alblas; Bart van Rooij, Cas Odenthal, Kevin Bukusu (’83 Thibo Baeten), Souffian El Karouani; Jonathan Okita (’70 Elayis Tavsan), Dirk Proper, Javier Vet, Jordy Bruijn (’76 Ayman Sellouf); Thomas Beekman (’45 Édgar Barreto), Rangelo Janga.

Opstelling MVV: Mike Havekotte; Rico Zeegers (’80 Marco Kleinen), Luc Mares, Brem Soumaoro, Gaston Salasiwa; Kürsad Sürmeli, Jerome Déom, Thibaut Van Acker; Djibril Dianessy (’64 Joy-Lance Mickels), Arne Naudts, Sven Blummel (’83 Tim Zeegers).

Foto: Orange Pictures