NEC is er vrijdagavond niet in geslaagd een vervolg te geven aan de ingezette zegereeks van de afgelopen weken. In het koude Leeuwarden kwam de ploeg van Pepijn Lijnders niet voorbij SC Cambuur: 1-1. De concurrenten pakten wel de volle buit.

Zoals verwacht startten de Nijmegenaren met dezelfde elf die afgelopen week het maximale resultaat behaalden. Zes overtuigende punten tegen FC Volendam en Jong FC Utrecht gaven de burger moed. Cambuur, wat teleurstellend dertiende staat, wilde in de vierde en tevens laatste periode goed uit de startblokken schieten. Voor de thuisploeg was dit de laatste kans om van het tot dusver slecht verlopen seizoen toch nog iets te maken. Dat lukte hen echter niet.

Hoewel de eerste mogelijkheid wel voor de geelblauwen was had NEC de controle over het duel. Pas op slag van rust betaalde die controle zich dan ook uit. Nadat Langil en Kadioglu eerder al dicht bij de openingstreffer waren, was het Achahbar die de ban brak. Groeneveld, die constant door drie man omsingeld werd en zo nauwelijks gevaarlijk wist te worden, leverde een uitstekende vrije trap af op het hoofd van Sturing. De verdediger kopte de bal richting het doel en Achahbar verlengde met zijn teen de bal tegen de touwen: 0-1.

NEC mocht Delle bedanken voor het feit dat het die voorsprong meenam naar de kleedkamer. Mathieu kwam in de extra tijd oog in oog met de Franse doelman maar wist hem niet te passeren. Vlak na rust werd de stand alsnog gelijk getrokken. Crowley wipte de bal over de defensie heen en linksback Van Deelen schoot in alle vrijheid de bal snoeihard over Delle heen. Het was voor NEC het eerste tegendoelpunt sinds de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard drie weken terug (1-1).

Hiermee gaf NEC de Friezen onnodig hoop op een goed resultaat, maar de wedstrijd werd er wel aantrekkelijker door. Crowley mikte de bal nog binnen het uur snoeihard tegen de lat, hoewel Groeneveld niet veel eerder alleen op Cummins af kon maar de bal naast het doel mikte. Ook Van Kippersluis en Kip waren dichtbij de 2-1, maar waren net als Kadioglu en Langil niet zuiver genoeg in de afronding. Na 90 minuten bleek 1-1 dan ook een terechte afspiegeling, hoewel NEC het puntenverlies aan zichzelf te wijten heeft. Er was niets aan de hand totdat de onnodige gelijkmaker viel.

Concurrent in de strijd om promotie Fortuna Sittard kwam tegen het einde van de wedstrijd wél langs FC Oss (1-2) en loopt twee punten in. Jong Ajax neemt de leiding in de Jupiler League weer over. Zij pakten ook in de slotfase drie punten bij De Graafschap (2-4), de ploeg die volgende week op bezoek komt in De Goffert. Dan zal NEC het zonder Groeneveld en Kadioglu moeten doen.

STAND BOVENIN NA 30 SPEELRONDEN
1) Jong Ajax 61 +31
2) NEC 60 +31
3) Fortuna Sittard 56 +28
4) Telstar 52 +6

Wedstrijdoverzicht
Opstelling NEC: Delle; Joppen, Sturing, Golla, Verdonk; Dijkstra (C), Kadioglu, Breinburg; Langil, Achahbar, Groeneveld

Opstelling SC Cambuur: Cummins; Van Deelen, Van der Laan, Schilder (C), Van Wermeskerken; Kip (82′ Rosheuvel), Crowley, Boerlage; Daniels (59′ Kallon), Barto, Mathieu (59′ Van Kippersluis)

Scoreverloop:
42′ 0-1 Achahbar (Golla)
51′ 1-1 Van Deelen (Crowley)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Geel: Crowley (Cambuur), Groeneveld (NEC)

Toeschouwers: 7.262

Reacties
Dijkstra: "Grote kansen gehad na de gelijkmaker"
Lijnders is tevreden met gelijkspel: "Belangrijk punt"

Foto: Orange Pictures