NEC klom vrijdagavond naar de vierde plek van de Keuken Kampioen Divisie, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Na een bedroevende eerste helft waren het Jordy Bruijn en Elayis Tavsan die de punten veilig stelden voor de Nijmegenaren, die aanvoerder Rens van Eijden kort voor tijd weggestuurd zagen worden na een slaande beweging.

Op het beste veld van de KKD mocht Jong FC Utrecht aftrappen. Bij de bezoekers zat Gabriel Culhaci op de bank. Hij was begin deze week nog speler van NEC, maar FC Utrecht haalde hem terug naar de domstad. Het waren ook de bezoekers die goed begonnen aan de wedstrijd. Via een voorzet vanaf de rechterkant kon Tim Pieters vogel vrij schieten. De bal ging via de vingertoppen van Norbert Alblas tegen de paal aan. In de rebound kon Jeredy Hilterman niet genoeg kracht achter de bal zetten.

Matige eerste helft

Het eerste schot op doel van NEC was een feit in de 14e minuut. Nadat NEC uit een corner niet gevaarlijk kon worden kreeg het rond het 16-metergebied een vrije trap. Souffian El Karouani schoot laag en recht in de handen van de doelman. Jonathan Okita kreeg de beste kans op de openingsgoal namens NEC. Met veel ruimte op randje 16 schoot hij net over. Het eerste halfuur was vrij teleurstellend. Van beide kanten werd er weinig gecreëerd en waren er hier en daar wat foutjes. Hoewel El Karouani nog een aantal keer over de zijlijn vloog, kon ook hij niet voor wat flair zorgen. Trainer Rogier Meijer was duidelijk niet tevreden. Hij uitte zich een aantal keer duidelijk ontevreden over het spel van zijn ploeg. Op het einde werd NEC eindelijk wakker. Jordy Bruijn kreeg alle ruimte om uit te halen, maar hij mikte de bal te slap in de rechterhoek. Okita stond klaar om de rebound tegen het net te schieten, maar ook toen kon de keeper redden

NEC begint te voetballen

Met een wissel aan de zijde van NEC trapte de Nijmegenaren af voor de tweede helft. Waar de bezoekers in de eerste helft goed begonnen deed NEC dat in de tweede. Edgar Barreto, die koud in het veld stond, gaf een lange bal op Jordy Bruijn die de bal over de keeper heen wipte. Daarmee verstevigde hij zijn positie als clubtopscorer. De Domstedelingen probeerden direct wat terug te doen, maar kwamen niet verder dan een corner die vervolgens voorlangs het doel van Norbert Alblas achter rolde. Het leek erop dat Rogier Meijer zijn ploeg hard heeft aangepakt in de kleedkamer want het spel oogde veel frisser en er was veel meer diepgang. El Karouani schoot na een kleine rush hard tussen de palen. Twee minuten later haalde die zelfde El Karouani een bal weg voor de voeten van een voor een open goal staande aanvaller van Jong Utrecht. De Nijmegenaren hadden de wedstrijd verder aardig onder controle. Jong Utrecht kwam er niet meer doorheen en met mooie acties en met de beweging vooruit liet NEC goed spel zien.

Onnodig opstootje

In het laatste kwartier leek het in een keer mis te gaan. Rangelo Janga kreeg het aan de stok met Albert Lottin. Een aantal spelers doken erop en dat zorgden voor een opstootje tussen meerdere spelers. Rens van Eijden was daarbij betrokken en kreeg de rode kaart van scheidsrechter Luca Cantineau. Wat de reden precies was is nog onduidelijk, maar op beeld leek het erop dat van Eijden een klap gaf aan een speler van Jong Utrecht. Zo moest NEC de laatste 10 minuten ineens door met 10 man. Dat leek meteen zijn tol te eisen toen Jeredy Hilterman rakelings over kopte na een snelle aanval van de bezoekers. Rogier Meijer nam geen risico en haalde Jonathan Okita eraf en bracht verdediger Kevin Bukusu. Kort voor tijd besliste de eerder ingevallen Elayis Tavsan het duel. De buitenspeler, die net als maandag op de bank plaats mocht nemen, passeerde de ingevallen Gulhaci met een fraaie actie en liet keeper Nijhuis vervolgens kansloos: 2-0.

Zo nestelt NEC zich, in ieder geval de komende 24 uur, in de top vier en kan het toewerken naar volgende week zaterdag, als de ploeg van Rogier Meijer het, in ieder geval zionder Rens van Eijden, opneemt tegen MVV Maastricht.

Wedstrijdverloop

49′ 1-0 Jordy Bruijn
78′ Rode kaart Rens van Eijden
90′ 2-0 Elayis Tavsan

Opstelling NEC: Norbert Alblas; Bart van Rooij, Rens van Eijden, Cas Odenthal, Souffian El Karouani; Jonathan Okita (84′ Kevin Bukusu), Javier Vet ( 46′ Edgar Baretto), Dirk Proper (63′ Mathias De Wolf), Jordy Bruijn; Thomas Beekman (74′ Elayis Tavsan), Rangelo Janga

Opstelling Jong FC Utrecht: Tijmen Nijhuis; Albert Lottin, Mark Pabai, Raymond Huizing (82′ Giovanni de la Vega), Djevencio van der Kust; Rida Barjiji, Derensili Sanches Fernandes, Oussama Alou (59′ Ruben Kluivert); Mohammed Mallahi, Jeredy Hilterman, Tim Pieters (64′ Djenairo Daniels)

Foto’s: Rob Koppers