NEC heeft vrijdag geen goede indruk gemaakt in de laatste oefenwedstrijd van deze zomer. De Nijmeegse ploeg speelde in Rolde met 3-3 gelijk tegen een B-team van FC Groningen. De Eredivisionist stuurde een combinatie van reserves van het eerste en spelers van de onder-21 het veld in.

Ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen Cambuur van vorige week waren er drie wijzigingen bij NEC. Gabriël Çulhaci maakte zijn officieuze debuut als linksback, Thomas Beekman verving Edgar Barreto waardoor Dirk Proper controleur werd en voorin stond Anton Fase op rechts in plaats van Ole Romeny. Barreto kreeg rust en zat niet bij de wedstrijdselectie. Bij Groningen stond Tom van de Looi in de basis.

NEC startte belabberd in Rolde. Na zeven minuten kwam Groningen al op 1-0. Nicklas Strunck strafte een fout van de Nijmegenaren in de opbouw af. Vier minuten later schoot Remco Balk de 2-0 binnen uit een goede voorzet. Beekman deed niet veel later iets terug namens NEC. Rangelo Janga zette doelman Nigel Bertrams onder druk, die een verkeerde pass gaf en Beekman zo in staat stelde de 2-1 te maken.

Groningen herstelde de marge van twee na een klein half uur. Weer was het Balk die scoorde, nu na een aanval via Kian Slor en Thomas Poll. Balk was eerder bij de bal dan doelman Norbert Alblas, die in de rust werd gewisseld voor Mattijs Branderhorst. Daarvoor was NEC via Fase en Cas Odenthal nog dicht bij de 3-2, maar die viel voor rust niet meer. Trainer Rogier Meijer wisselde in de tweede helft nog vaker. Elayis Tavsan, Souffian El Karouani en Joep van der Sluijs kwamen binnen de lijnen. Kevin Bukusu en Jonathan Okita ontbraken overigens.

NEC kwam vervolgens terug tot 3-3. Eerst was het Tavsan die scoorde op aangeven van Sellouf en in de slotfase zorgde een andere invaller, Syb van Ottele, voor de gelijkmaker. Zijn vrije trap werd door niemand aangeraakt en belandde in het doel. Daardoor eindigde het toch nog in een gelijkspel. NEC hervat de competitie over een week met een thuiswedstrijd tegen Jong Ajax. Het duel begint om 21.00 uur.

Wedstrijdverloop
7′ 1-0: Strunck
11′ 2-0: Balk
17′ 2-1: Beekman
28′ 3-1: Balk
68′ 3-2: Tavsan
80′ 3-3: Van Ottele

Opstelling NEC: Alblas (46′ Branderhorst); Van Rooij (76′ Lartey Sanniez), Van Eijden, Odenthal, Çulhaci (59′ El Karouani); Proper (59′ Van der Sluijs), Beekman (78′ Velikonja), Bruijn (76′ Van Ottele); Fase (56′ Tavsan), Janga, Sellouf (68′ Romeny).

Opstelling FC Groningen: Bertrams; Poll, Can, Van de Looi, Strunck; El Kharbachi, Schreck, El Messaoudi, Joël van Kaam; Balk en Slor.

Foto: Rob Koppers