NEC heeft zondag ruim verloren van Ajax. In de Amsterdam Arena zegevierde de ploeg van Frank de Boer met 4-1. Na twintig minuten spelen opende Viktor Fischer de score voor Ajax en enkele minuten later werd deze verdubbeld door Rens van Eijden, die de bal in zijn eigen doel tikte. Na rust werd NEC brutaler en ging het voorzichtig op zoek naar de aansluitingstreffers, maar de goal viel aan de andere kans. Fischer zorgde via een prachtig lobje over Babos voor de 3-0. Een minuut later deed Van der Velden iets terug voor NEC door een voorzet van Pálsson binnen te tikken, maar dat bleek toen al niet meer genoeg te zijn. In de slotfase maakte Ryan Babel er nog 4-1 van.
Door de zege op NEC versterkte Ajax vanmiddag de koppositie. Zowel PSV als Feyenoord lieten punten liggen; van de titelkandidaten wist alleen Vitesse te winnen. Twee weken eerder won Ajax in Alkmaar van AZ met 2-3, een belangrijke zege voor de Amsterdammers, aangezien elk puntverlies cruciaal kan zijn in de slotfase van de Eredivisie. NEC verloor twee weken geleden in eigen huis van sc Heerenveen. De ploeg kwam op voorsprong via Boymans, maar gaf de zege uiteindelijk weg aan de Friezen. Via goals van Djuricic en Finnbogason eindigde de wedstrijd in 1-3. Opmerkelijk genoeg startte in de Amsterdam Arena Marcel Stutter in de basis bij NEC. Erik Falkenburg moest op de bank plaatsnemen.
De Amsterdammers begonnen direct fel aan de wedstrijd en zetten druk naar voren. NEC gokte vooral op snelheid via Platje en Rieks, die enkele keren werden bereikt, maar nog onsuccesvol bleven. Na tien minuten kopte De Jong de bal na een vrije trap van Eriksen hard op de lat; hiermee zorgde hij voor de eerste grote kans voor Ajax. De ploeg van Frank de Boer had met het meeste balbezit het overwicht in de eerste tien minuten. Even later hield Babos NEC op de been door een inzet van Fischer met zijn voet tegen te houden. Net nu Ajax moeite kreeg met de manier waarop NEC met het ba;bezit omging, zag Blind een gat in de defensie waardoor Fischer na een hakje van De Jong op Babos af kon. Deze keer faalde de Deen niet en bracht hij Ajax op voorsprong: 1-0.
Dat het aan kansloze middag zou worden voor de Nijmegenaren, werd steeds duidelijker. In de 25e minuut kwam Sigthorsson via de rechterflank op en via Babos kwam de bal op de knie van Van Eijden, waardoor de bal zo in het eigen doel belandde: 2-0. Een minuut later leek het ook al 3-0 te worden, maar goal werd afgekeurd, omdat De Jong buitenspel stond na een vrije trap van Eriksen. Even later zeilde een inzet Boerrigter net over het doel, nadat de vleugelspeler Conboy uitspeelde. Ajax ging rustig op zoek naar de volgende treffer en NEC kwam steeds minder in het stuk voor. Vlak voor rust redde Gabor Babos knap een vrije trap van Eriksen en dus gingen beide ploegen rusten bij een 2-0 stand.
Na de thee kwam Navarone Foor in de ploeg voor de tegenvallende Stutter. NEC probeerde toch iets meer naar voren te voetballen, terwijl Ajax aan de andere kant een grote kans kreeg via Boerrigter. De bal kwam voor zijn voeten, maar de aanvaller schoot veel te ongecontroleerd, waardoor Babos de bal kon wegboksen. Tien minuten na rust kon Rieks opkomen vanaf de linkerflank. Het leek op buitenspel, maar de Deen mocht verder. Met Platje voor het doel was het een goede kans om de wedstrijd weer leven in te blazen, maar de voorzet van Rieks kwam niet aan bij de NEC-spits. NEC kreeg meer balbezit na rust, maar daardoor werden de ruimtes voor Ajax wel groter. Toch begon NEC de tweede helft niet slecht. NEC voetbalde veel brutaler dan in de eerste helft en zocht toch naar kansen, maar door slechte passes kwamen deze er vrijwel niet. De mogelijkheden die de ploeg kreeg, werden onvoldoende uitgespeeld om dreigend te worden, waardoor Ajax er in defensief opzicht niet veel moeite mee had. 
Terwijl NEC er niet in slaagde de aansluitingstreffer te maken, lukte dit Ajax wel. Opnieuw gaf de individuele klasse van ajax de doorslag. Fischer zag Babos te ver voor zijn doel staan en wipte de bal over de Hongaarse goalie heen. Ajax was na de treffer nog even aan het nagenieten, maar NEC begon snel weer aan de wedstrijd. Een voorzet van Victor Pálsson werd door Van der Velden knap binnengetikt: 3-1. Toch leek het doelpunt meer op de eretreffer. Vier minuten later werd de marge opnieuw drie in het voordeel van Ajax. Danny Hoesen kwam op langs de linkerflank en zag zijn schot gekeerd worden door Babos, maar de NEC-doelman was daarna volledig kansloos op de rebound van de vrijstaande Ryan Babel: 4-1. Hierdoor werd de wedstrijd toch echt beslist en kon Ajax het duel rustig uitspelen.
Wedstrijdverloop
21’ 1-0: Fischer.
25’ 2-0: Van Eijden (e.d.)
77’ 3-0: Fischer.
78’ 3-1: Van der Velden.
82’ 4-1: Babel.
Opstellingen
Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind; De Jong, Schöne, Eriksen (80’ Serero); Boerrigter, Sigthorsson (72’ Hoesen), Fischer (72’ Babel).
NEC: Babos; Will, Van Eijden, Cmovs, Conboy; Pálsson, Stutter (46’ Foor), Koolwijk; Van der Velden (85’ Falkenburg), Platje, Rieks.