Rogier Meijer was donderdag een gelukkige trainer nadat NEC de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker had bereikt. De Nijmegenaren wonnen na verlenging met 3-2 van Fortuna Sittard en Meijer was na afloop tevreden over de vechtlust. Na de 1-1 kantelde de wedstrijd, zag ook de oefenmeester.

“In de eerste helft hadden we moeite om onder de druk van Fortuna uit te spelen”, sprak Meijer tegen ForzaNEC. “Dat hadden we ook gezien in hun wedstrijd tegen PEC. Ze waren agressief en speelden gegroepeerd. Ons tempo was te laag, aan de bal maar ook de handelingssnelheid. Af en toe maakten we de keuze om door te voetballen in plaats van een lange bal, dat had ik anders gedaan. We speelden een paar keer lang, maar dan hadden we te weinig dreiging in de diepte. Daar hebben we in de rust en met wissels iets aan proberen te doen.”

Op een gegeven moment zag je dat het beste eraf was bij Bruijn

Na een klein uur kwamen Jonathan Okita en Thomas Beekman in de ploeg voor Elayis Tavsan en Mathias De Wolf. “Met Jonathan en Thomas in het veld lukte het meer om de diepte te zoeken en zag je dat het veld wat groter werd. Vanaf dat moment vond ik ons de betere ploeg. De 1-1 was een fantastische goal. Goede voorzet, goede kopbal. Daarna dacht ik ook: Nu kunnen we gaan voetballen. De goal hielp natuurlijk enorm. We hebben er alles aan gedaan om in negentig minuten te winnen, maar in de verlenging waren we ook de betere ploeg.”

In de verlenging haalde Meijer Jordy Bruijn naar de kant, die hij bij een gelijkmaker nog goed had kunnen gebruiken tijdens de penaltyserie. “Ik zei in de rust van de verlenging tegen hem dat ik hem na een paar minuten eraf zou halen. Hij stribbelde wat tegen en begon ook over penalty’s. Toen zei ik ‘oké, dan laat ik je staan’. Hij moest lachen. Op een gegeven moment zag je dat het beste eraf was bij hem. Soms moet je ook het risico nemen dat je hem niet meer nodig hebt voor een penaltyreeks.”

Formatie

Meijer koos toch weer voor een andere formatie. NEC trad aan in 4-4-2, maar nu met middenvelders De Wolf en Bruijn in de as en achter hen Javier Vet en Dirk Proper. “We keken naar de manier van drukzetten van Fortuna, dat doen ze vaak met hun nummers 9 en 10. Daardoor konden we één, misschien wel twee middenvelders vrij krijgen. We willen beter en vaster voetballen. In de afgelopen weken speelden we in de voorhoede met veel intuïtieve spelers. Dan ben je soms aan de goden overgeleverd wat ze doen aan de bal. Nu zag je dat we iets vaster waren. Jonathan viel goed in en Thomas deed het ook goed, dat voegde wel iets toe.”

Proper voelt zich comfortabel in zijn rol als uitzakkende middenvelder, een rol die Bruijn eerder invulde. “Dirk en Edgar hebben dat van nature. Javier groeide gedurende de wedstrijd ook in zijn rol, waardoor de tegenstander ook keuzes moest maken. Tot een paar weken geleden was het vaak zo dat de tegenstander ervoor koos om Jordy Bruijn te dekken. Zie dan maar aan het voetballen te komen. Nu hebben we daarin meer keuzes.”

Janga heeft zijn portie kritiek wel gehad de afgelopen weken, maar vandaag was hij van grote klasse

Vertrouwen

NEC meet zich zo met Fortuna, de nummer elf van de Eredivisie. “Natuurlijk geeft dat vertrouwen. Van de laatste zeven wedstrijden verloor Fortuna er maar één. Het geeft veel vertrouwen, ook door de manier waarop. De vechtlust, de energie. Hoe we aan de bal waren en de duels ingingen. Als we iets meer tijd krijgen en dan de juiste keuzes maken, dan hebben we echt wel kwaliteiten.”

Meijer had ook lovende woorden over voor één speler. “Als ik er één iemand uit mag lichten, dan is dat Janga. Hij heeft zijn portie kritiek wel gehad de afgelopen weken, maar vandaag was hij van grote klasse. Balvast, sleuren, diepte, doelpunt maken. Bij de goal van Thomas was hij ook belangrijk. Rangelo speelde een heel goede wedstrijd.”

Loting

Zaterdag gaat NEC in de koker voor de kwartfinale. De Nijmegenaren spelen sowieso thuis. De tegenstander is VVV-Venlo, Vitesse, PSV of Feyenoord. “Het zijn allemaal topploegen. Het kan raar lopen. Kijk maar naar Volendam-PSV. Als Volendam in de eerste helft had gescoord, had ik het nog willen zien. Vitesse? Dat zou zonde zijn, zonder publiek. Die tref ik dan liever in de halve finale.”

Foto’s: Rob Koppers