NEC heeft de finale van De KNVB Beker bereikt. In een spannende wedstrijd tegen SC Cambuur kwamen de Nijmegenaren uiteindelijk terug van een 1-0 achterstand (1-2). In Leeuwarden werden Japanners Koki Ogawa en Kodai Sano de grote helden voor NEC met hun goals.

Een spetterende entree met vuurwerk was het startsein van een memorabele avond. Voor NEC stond de eerste bekerfinale sinds 2000 op het spel. Voor de thuisploeg, Cambuur, kon het de eerste bekerfinale ooit worden. Überhaupt stond er voor het laatst in 1994 een ploeg van het tweede niveau in de finale. Trainer Henk de Jong noemde het met recht de belangrijkste wedstrijd in de clubgeschiedenis van de Leeuwarders.

Dirk Proper ontbrak bij de ploeg van trainer Rogier Meijer. Ten opzichte van zaterdag tegen Sparta stond Sontje Hansen in de basis. Kodai Sano verhuisde naar het middenveld. Ook keerde Bram Nuytinck terug in het elftal. NEC begon sterk terwijl er buiten het stadion nog voldoende vuurwerk werd afgestoken. Allereerst was daar Koki Ogawa, na een goede voorzet van Rober González. De spits draaide knap weg, maar zag zijn schot na een klein handje van doelman Yannick van Osch op de paal belanden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Niet veel later raakten de Nijmegenaren opnieuw het aluminium. Een schot van Hansen werd via een verdediger van Cambuur van richting veranderd en raakte de lat. Opnieuw pech voor de ploeg van Meijer. Toch was het de thuisploeg dat op voorsprong kwam. Een voorzet vanaf de linkerkant werd teruggekopt door Michael Breij. Daar stond de lange spits van Cambuur, Roberts Uldrikis om hem binnen te koppen: 1-0. Na de goal kreeg NEC nog een aantal mogelijkheden op de gelijkmaker, maar die vielen allemaal niet binnen voor de rust.

Overwicht betaalt zich uit

Waar NEC in de tweede helft snel op zoek wilde naar de gelijkmaker, werd dat bemoeilijkt door de Cambuur-fans buiten het stadion. Voor de zoveelste keer werd er vuurwerk buiten het stadion afgestoken, maar dit keer belandden de pijlen op het dak van het stadion. Daardoor kon scheidsrechter Sander van der Eijk niks anders dan het spel even stil leggen. Nadat het spel hervat werd kwam er een logisch spelbeeld. NEC zocht nadrukkelijk naar de gelijkmaker en Cambuur zakte in. Een eventuele uitstoot door Uldrikis was het recept dat de Leeuwarders hanteerden.

Dat hield de ploeg van trainer Henk de Jong een kwartier vol. Toen was het eindelijk raak voor NEC: een voorzet viel voor de voeten van Koki Ogawa. De spits tikte de bal beheerst in de verre hoek. Na die goal bleef de Nijmeegse druk hoog. Cambuur moest het doen met een spaarzame uitbraak. Wel kreeg de thuisploeg vlak voor tijd nog een megakans. Een kopbal van Uldrikis leek het doel op een paar centimeter na te missen, maar het bleek een fenomenale redding van Jasper Cillessen te zijn die NEC op de been hield. De spanning werd er niet minder op en daarom was het voor de neutrale kijker ook fijn dat er nog dertig minuten bijkwamen: verlenging.

Sanches-Sano-finale

In die verlenging kwam NEC op voorsprong. Een prachtige actie van invaller Yvandro Borges Sanches resulteerde in een lage teruggetrokken voorzet. Daar stond Sano op de juiste plek om zijn eerste goal in het rood-groen-zwart te maken. NEC moest nu een voorsprong verdedigen. Dat moesten de Nijmegenaren doen zonder Nuytinck. De verdediger leek weer last te hebben van zijn lies en moest het veld verlaten. In de tweede helft van de verlenging was het billenknijpen. Cambuur kwam echter niet echt meer tot een offensief met kansen, waardoor NEC als eerste ploeg van het seizoen 2023/24 zich finalist van De KNVB Beker mag noemen.

In het kort

Wedstrijdverloop:
24′ 1-0, Uldrikis
61′ 1-1, Ogawa
100′ 1-2, Sano

Geel: Breij, Van Mullem, Pichel (Cambuur)

Opstelling Cambuur: Van Osch; Ottesen (120′ Wormgoor), Bergsma (116, Van Kaam), Tol, Poll; Breij (113′ Sylla), Van Mullem, De Jong (113′ Kooistra); Balk (67′ Van der Meer), Uldrikis (107′ Pichel), Smit.

Opstelling NEC: Cillessen, Van Rooij, Sandler, Nuytinck (112′ Sow), Verdonk; Hoedemakers (91′ Schöne) Chery, Sano, González (91′ Borges Sanches), Ogawa, Hansen (71′ Baas).

Scheidsrechter: Van der Eijk

Foto’s Orange Pictures