NEC heeft vrijdag nipt gewonnen op bezoek bij Helmond Sport: 1-2. De formatie van trainer Pepijn Lijnders kende een sterke openingsfase, maar maakte daarna bij vlagen een uitermate zwakke indruk, waardoor de wedstrijd lang spannend bleef. Koploper Fortuna Sittard won met 1-0 van FC Den Bosch en heeft dus nog altijd een voorsprong van twee punten.

De Nijmegenaren hadden het de afgelopen weken vaak lastig in uitwedstrijden, maar schoten in Helmond uitstekend uit de startblokken. Al na zeven minuten was het raak voor NEC via Arnaut Groeneveld, die de combinatie aanging met Sven Braken. De aanvaller kreeg de bal terug en doelman Stijn van Gassel had een wel erg matig antwoord op zijn schot, dat binnen zeilde: 0-1. Daar bleef het niet bij, want twee minuten later lag de bal er weer in. Anass Achahbar speelde de opgekomen Michael Heinloth aan, die een verdediger omspeelde en knap afrondde: 0-2.

Het antwoord van Helmond mocht er zijn, al verdedigende NEC wel erg matig. De eerste doelpoging van de thuisploeg kwam na twintig minuten van de voet van Robert Braber. De routinier had alle ruimte omdat geen NEC-verdediger ingreep en hij besloot uit te halen. Zijn fraaie schot belandde in de rechterkruising achter doelman Joris Delle, die niet meer bij de bal kon: 1-2. Een onnodige tegentreffer voor NEC, dat na de 0-2 wel een veel mindere indruk maakte. De Nijmegenaren verloren ook al na ruim een uur Sven Braken, die geblesseerd raakte aan zijn hamstring. Mart Dijkstra verving hem.

Tweede helft
NEC startte net zo belabberd aan de tweede helft als dat het de eerste helft afsloot. De bezoekers hadden geluk dat Helmond niet binnen tien minuten op 2-2 kwam. Spits Arne Naudts dook op voor Delle, maar schoot net voorlangs. Daarna kwam NEC weer wat beter in de wedstrijd. De ploeg kreeg goede kansen. Niemand kreeg zijn voet tegen een voorzet van Dijkstra en even later stuitte Groeneveld op keeper Van Gassel na een pass van Kadioglu.

Zo ging de wedstrijd heen en weer, maar kreeg NEC wel de beste kansen. In de afronding schortte het eraan aan Nijmeegse zijde. Zo kreeg Jansen een voorzet van Groeneveld net achter zich en lukte het Achahbar vervolgens niet om de pass van Jansen binnen te werken. Daarvoor scoorde Dijkstra uit een rebound na een schot van Achahbar, maar de middenvelder stond buitenspel waardoor het doelpunt niet doorging.

Het meest spannende moment na rust was misschien wel een kort opstootje nadat Helmond-verdediger Ron Janzen het aan de stok kreeg met Achahbar en Kadioglu. Zo’n beetje de complete selecties en staf van beide teams mengden zich daar uiteindelijk in en Janzen kreeg een directe rode kaart van de scheidsrechter. Achahbar kreeg geel. NEC hield de voorsprong vast.

Aanstaande maandag staat de overspeelwedstrijd tussen Jong Ajax en NEC op het programma. De wedstrijd op De Toekomst begint om 20.00 uur.

Wedstrijdverloop:
7′ 0-1: Groeneveld.
9′ 0-2: Heinloth.
20′ 1-2: Braber.
78′ Rood: Jansen

Opstelling NEC: Delle; Heinloth, Golla, Van de Pavert, Verdonk; Jansen, Achahbar (92′ Schuurman), Breinburg; Kadioglu (81′ Langil), Braken (37′ Dijkstra), Groeneveld.

Opstelling Helmond Sport: Van Gassel; De Braal (46′ Verkoelen), Warmolts, Van Koesbeld, Janzen; Zwanen (84′ Vicento), Braber, Bourdouxhe; Thomassen, Naudts, Zeldenrust (72′ Hiwat).

Foto: Orange Pictures