Sparta Rotterdam gaf twee jaar geleden aan NEC het beslissende duwtje richting het Jupiler League-ravijn. NEC klauterde daar binnen een jaar uit en toonde juist tegen Sparta aan niet thuis te horen in de krochten van het Nederlandse betaald voetbal. De cirkel was rond, werd gezegd.

Maar wat heb je aan een ronde cirkel als je het jaar erop weer van Sparta verliest? “Niets”, had NEC-trainer Ernest Faber van tevoren gezegd tegen zijn spelerslegioen. De groep moest juist nu aantonen voor altijd klaar te zijn met het tweede niveau van het Nederlandse betaald voetbal. De NEC-spelers hadden dat goed in hun oren geknoopt. “Dit nooit meer.”

Succesvol uit vrije trappen
Sparta blonk de hele wedstrijd vooral uit in het creëren van geen kansen en dat zorgde niet voor spanning in de wedstrijd. Sterker nog. Wie niet beter wist zou gewoon zeggen dat je naar een wedstrijd van vorig seizoen aan het kijken was. Behalve dat NEC nóg beter is en nóg oppermachtiger speelde. Het derde doelpunt van Foor was typerend voor de wedstrijd. De Oostenrijker Marcel Ritzmaier nam een vrije trap op dertig meter van het doel. De pupillenverdediging van Sparta probeerde een buitenspelval, maar was er niet van op de hoogte dat deze regels nog niet was ingevoerd bij de pupillen. In een zee van tijd benutte Foor de ingestudeerde vrije trap: 3-0.

Het bleek niet de enige succesvolle vrije trap van de avond. De Venezolaan Christian Santos verraste ons dit seizoen al met een geweldige omhaal en een goal tegen Brazilië, maar dat de spits ook vrije trappen kon nemen, hebben we in de Goffert nog niet meegemaakt. Zonder moeite schoot de international de bal in de lange hoek langs Sparta-goalie Roy Kortsmit: 4-0.

De magistrale avond van Breinburg
Vanaf de aftrap domineerden de spelers van NEC vier minuten lang als lopers, werkpaarden, torens en koningen tussen de Spartanen, die vooral fungeerden als witte pionnen op het groene schaakveld. Navarone Foor zette met een tactische zet Gregor Breinburg schaakmat voor de keeper. Breinburg schoot de bal met zijn linkerbeen in de verre hoek, maakte zijn eerste treffer ooit in het betaald voetbal en liet Sparta-doelman Kortsmit neervallen alsof de partij al verloren was: 1-0. Remises bestaan niet in het voetbal, want anders had Sparta die na vier minuten al aangevraagd.  

Zo scoor je nooit. Zo scoor je twee keer binnen een kwartier. Na een ongelofelijke mispeer van Kenneth Dougall, je vraagt je af hoe dit een profvoetballer kan zijn, kreeg Breinburg de bal op dertig meter van het doel voor zijn linkerbeen. Je ziet wat zelfvertrouwen met een speler doet. Zonder aarzeling ramde hij de bal richting het Spartaanse doel. Geluk ontbeerde bij de Rotterdammers met Grieks bloed, want de bal veranderde van richting: 2-0.

Scoreverloop:
‘4 Breinburg 1-0
’19 Breinburg 2-0
’53 Foor 3-0
’89 Santos: 4-0.

Opstelling NEC: Kirsten; Kane, Van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel(’82 Celik), Breinburg, Ritzmaier(’73 Rayhi); Foor(’62 Sleegers), Santos, Limbombe.

Opstelling Sparta: Kortsmit, Dumfries, Breuer(’46 Vissers), Ketting, Dougall; Sansuni, Dijkstra, Van Moorsel(‘62 Voskamp), Eisden; Bergkamp, Brogno(’73 Floranus).

Scheidsrechter: Braamhaar          

Gele kaart
NEC: Kane (’54)
Sparta: Ketting (‘43)
Foto: Rob Koppers