Het is technisch directeur Ted van Leeuwen dan eindelijk gelukt om dé eerste spits van NEC te contracteren. Landry Dimata komt op huurbasis over van Espanyol. Er is geen optie tot koop bedongen en de Nijmegenaren hoeven maar een deel van het salaris te betalen. Naar verluidt verdient de Belg bij Espanyol, waar hij een contract tot 2024 heeft, bijna een miljoen euro per jaar.

De inmiddels 24-jarige aanvaller maakte in het seizoen 2016/2017 als 18-jarig talent indruk bij KV Oostende met elf goals in 24 duels. Dit leverde hem een transfer op naar Wolfsburg, dat bijna twaalf miljoen euro op tafel legde voor de Belg. In het eerste seizoen speelde hij nog wel 21 duels voor de Duitsers, maar echt indruk maakte hij niet. Hij kwam niet tot scoren en gaf maar één assist.

Hij werd verhuurd aan Anderlecht in zijn thuisland en daar leek het beter te gaan. Anderlecht nam hem definitief over, maar het bleek niet te klikken tussen Dimata en Anderlecht-trainer Vincent Kompany. Dimata vertrok naar Catalonië om te gaan spelen bij Espanyol. Ook daar begon hij goed, met in zijn eerste half jaar vijf goals in negentien duels. Toch moest Dimata het het afgelopen seizoen doen met invalbeurten en werd hem deze zomer verteld dat hij niet voorkwam in de plannen van trainer Diego Martinez.

Landry Dimata op de training van Anderlecht in gesprek met Fred Rutten, tot afgelopen seizoen technisch adviseur van de Nijmeegse club.

De Belg gaf in interviews al aan dat hij graag naar Nederland of België zou willen. NEC toonde al vroeg interesse, maar de Spaanse club wilde in eerste instantie niet meewerken. Pas als er een vervanger gehaald zou zijn, zou Dimata de club mogen verlaten. Die vond Espanyol vorige week in de naam van Dani Gomez, waardoor NEC nu kort voor het sluiten van de transfermarkt toch geslaagd lijkt voor de zoektocht naar een echte spits.

De komst van Dimata betekent niet dat Van Leeuwen met vakantie kan. De Nijmeegse club blijft op zoek naar een vleugelaanvaller en staat bij een juist bod open voor een vertrek van Elayis Tavsan. Tavsan wil zelf graag vertrekken bij NEC.

NEC probeert Dimata speelgerechtigd te krijgen voor het duel van donderdag. De aanvaller krijgt nummer 19 achterop zijn shirt.

Lees ook: Van Schaik: “We halen alleen iemand met extra kwaliteiten”

Foto’s: Orange Pictures