NEC heeft zondagmiddag haar derde competitienederlaag op rij geleden. Nadat Feyenoord (0-2) en Roda JC Kerkrade (1-0) eerder deze maand al te sterk waren, slaagde het elftal van Alex Pastoor er ook niet in punten te sprokkelen tegen Ajax, dat in een matig gevulde Amsterdam ArenA al vroeg een 2-0 voorsprong had genomen en uiteindelijk niet meer in de problemen kwam (4-1).

Het treffen in de hoofdstad was feitelijk al binnen acht minuten beslist. Ajax schoot voortreffelijk uit de startblokken en nam al vroeg een ruime voorsprong via doelpunten van Dmitri Bulykin en Jan Vertonghen. De Russische midvoor tikte binnen na een knappe actie van Siem de Jong, terwijl de tweede doelpuntenmaker van de middag scoorde na een door De Jong verlengde hoekschop. NEC had in de eerste 22 duels deze jaargang slechts 21 maal gescoord en won bovendien nog nooit in de ArenA.

De Nijmeegse formatie had weinig in de melk te brokkelen en incasseerde op het half uur een derde doelpunt. Pavel Cmovs, die van trainer Pastoor als rechtsback de voorkeur kreeg boven Zoltán Szélesi, hief buitenspel op en zag uiteindelijk toe hoe Aras Özbiliz Bulykin kon bedienen: 3-0. De bonkige aanvalsleider viel niet veel later uit met een blessure, maar had zo al het verschil gemaakt. Ajax liet daarna de teugels vieren en kwam nog in het eerste bedrijf goed weg toen scheidsrechter Ruud Bossen een overtreding binnen het strafschopgebied op Krisztián Vadócz over het hoofd zag.
Na de onderbreking kon De Jong simpel voor de 4-0 tekenen, door het leer na een hoekschop van Christian Eriksen ongehinderd achter NEC-doelman Gábor Babos te koppen. Nadien kregen de bezoekers enkele kansen en was Rens van Eijden verantwoordelijk voor de eretreffer. De centrumverdediger, die samen met collega Bram Nuytinck een matige indruk maakte in het hart van de defensie, liet het net bollen na een corner. NEC had via Melvin Platje en John Goossens ook nog een tweede goal kunnen produceren, maar liet dat na, waardoor het uiteindelijk met een 4-1 nederlaag vertrok uit Amsterdam. 
Door de verliespartij kunnen Pastoor en consorten het linkerrijtje voorlopig uit hun hoofd zetten. NEC bezet na speelronde 23 een teleurstellende veertiende plaats en zag haar voorsprong op nummer zestien VVV-Venlo eerder dit weekeinde slinken tot vier punten. Roda bezet een negende plaats en is in het bezit van een voorsprong van acht punten op de Gelderlanders. Ajax lijkt door de driepunter weer aan te haken bij de Nederlandse top. De manschappen van Frank de Boer stijgen naar een vijfde plaats en doordat PSV verloor van FC Groningen (3-0), bedraagt de achterstand op de koppositie nog slechts vijf punten.