NEC heeft zich vrijdag geblameerd tegen TOP Oss. Na een winstreeks van vijf wedstrijden lukte het de Nijmegenaren niet te winnen van TOP Oss, dat een half uur met een man minder speelde: 2-1.

6 april 2015, dat was de dag dat NEC voor het laatst won in en tegen Oss. De Nijmegenaren verkeerden de afgelopen wedstrijden in topvorm. Helaas miste NEC aanvoerder Rens van Eijden, Kevin Bukusu nam zijn plek in de basis in. De centrale verdedigers zijn schaars bij NEC. Édgar Barreto stond op scherp en kon zich dus geen kaart permitteren, anders zien we volgende week mogelijk de zeventienjarige Guus Gertsen in actie. TOP Oss won vorige week van FC Dordrecht adat het vier wedstrijden achtereen verloor.

Jordy Bruijn nam de aftrap namens NEC en zo begon in Oss de wedstrijd tegen TOP Oss. De Nijmegenaren namen direct het initiatief en dat loonde. Na twee minuten lag de bal er al in. Elayis Tavsan haalde randje ’16’ uit en plaatste de bal in de rechter onder hoek. Een bliksemstart voor NEC. Niet lang na het doelpunt van Tavsan kon NEC weer gevaarlijk worden via een vrije trap, maar die leverde niks op. TOP Oss kreeg haar eerste kans na acht minuten, maar die bal ging naast. NEC kwam in het eerste kwartier niet in de problemen. Sterker nog, NEC was de gevaarlijkste ploeg. Javier Vet kreeg nog een grote kans die er helaas niet in ging. Uiteindelijk besloot Oss wat meer druk te zetten en dat zorgde voor slordigheidsfoutjes bij NEC. Jordy Bruijn en Souffian El Karouani hadden een paar slechte ballen waar TOP Oss gevaarlijk uit kon worden. Echter stond de verdediging, net als de afgelopen weken, als een huis en kwam TOP niet tot grote kansen.

Wisselvallige eerste helft NEC

Het leek wel alsof NEC het best vond na de 0-1. Dat de Nijmegenaren beter waren bleek wel als NEC de bal had, maar NEC had eigenlijk niet zo vaak de bal. TOP Oss zette veel druk en zo was telkens de tweede bal voor de Ossenaren. Het ontbrak bij de thuisploeg vaak aan precisie, want als sommige eindpasses beter waren geweest of schoten tussen de palen werden gemikt had het zomaar 1-1 kunnen staan. NEC besloot daarna weer wat aan te dringen en zo kwamen er wat kansen via Bruijn en Janga. De laatstgenoemde kreeg de grootste kans. De Curaçaose spits had de bal voor het intikken, maar schoot met de nodige pech naast. Daarna ging het spel op en neer zonder dat er echt grote kansen uit voort kwamen. Olivier Rommens bracht daar verandering in, uit het niets kon de zesentwintig jarige Belg kon tot twee keer toe uithalen, maar Branderhorst kon redden. Het was tekenend voor de wisselvalligheid van deze wedstrijd. Als NEC er een keer gas achter zette was het meteen gevaarlijk, maar dat gebeurde zelden. Oss gaf de Nijmegenaren veel ruimte en daar ging de ploeg van trainer Rogier Meijer slecht mee om. Door slordig voetbal aan Nijmeegse zijde kon Oss meerdere keren gevaarlijk worden. Met een 0-1 stand gingen beide ploegen de rust in.

Tweede helft

Trainer Klaas Wels van TOP Oss hoopte met het inbrengen van Dennis van der Heijden meer gevaar te stichten voor het doel van NEC. De spits uit Schiedam scoorde het doelpunt van de week tegen FC Dordrecht dus hij weet hoe hij het net moet vinden. Het was niet de enige wissel die plaats vond aan de kant van TOP Oss. Keeper Bo Geens had een ander keepershirt aan als in de eerste helft. In de eerste helft had de doelman een donkerblauw shirt aan en dat leek teveel op het uitshirt van NEC. De Ossenaren begonnen fel aan de tweede helft en was de eerste paar minuten van de tweede helft te vinden op de helft van NEC. De gebroeders Rommens creëerden samen een grote kans voor Oss. Philippe besloot uit te halen, maar raakte de bal half. Hij viel ook en hoopte op een strafschop, maar kreeg die niet. NEC had totaal geen rust aan de bal. Met name Barreto viel zwaar tegen. De man die vaak voor de creativiteit zorgt was aan het prutsen in de opbouw.

Compleet uit het niets toonde scheidsrechter Gerrets de rode kaart. Lorenzo Piqué beging een overtreding op Rangelo Janga en dat was volgens de arbiter zwaar genoeg om hem van het veld te sturen en zo heeft NEC het geluk toch een beetje aan zijn zijde. De Nijmegenaren roken bloed want direct was NEC gevaarlijk. Souffian El Karouani besloot weer eens mee naar voren te gaan en kreeg de kans om uit te halen. Hij zag zijn schot op de paal belanden. De 0-2 bleef dus nog uit. NEC kreeg eindelijk de controle over de wedstrijd. TOP Oss leek geïrriteerd door de achterstand en de rode kaart en dat gaf NEC de gelegenheid het spel te maken. Het duurde ook weer even voordat NEC weer een kans kreeg. In de zeventigste minuut kon Javier Vet de bal inkoppen, maar de kopbal was niet precies genoeg en mikte de bal naast.

Uiteindelijk gebeurde toch waar iedereen aan Nijmeegse zijde zo bang voor was. TOP Oss komt op gelijke hoogte vanuit een vrije trap. Cas Odenthal wilde de bal weg werkte, maar deed dat niet mannelijk genoeg en zo kon Rick Stuy van den Herik scoren. Jordy Bruijn werd nog gevaarlijk vanuit een vrije trap. De middenvelder schoot op de paal, dat is de tweede keer voor NEC deze wedstrijd. Tegen het einde van de wedstrijd ging het mis. TOP Oss maakte de 2-1. Mart Remans kopte vogelvrij binnen en zo stond NEC tegen tien man achter en dat hadden de Nijmegenaren volledig aan zichzelf te wijten. Trainer Rogier Meijer besloot aanvallend te wisselen. NEC had de kans om op 2-2 te komen, maar de bal werd twee keer van de lijn gehaald. En zo kwam er geen zesde overwinning op rij bij voor NEC.

Scoreverloop:
3′ Elayis Tavsan 0-1
75′ Rick Stuy van den Herik 1-1
81′ Mart Remans 2-1

Gele kaarten: 60′ Jan Lammers, 77′ Mart Remans, 90+3′ Tim Hölscher (Top Oss) 77′ Dirk Proper (NEC)

Rode kaarten: 60′ Lorenzo Piqué

Arbiter: Laurens Gerrets

Opstelling TOP Oss: Bo Geens; Trevor David, Jan Lammers, Lorenzo Piqué, Ruben Rooksen; Rick Stuy van den Herik, Philippe Rommens, Olivier Rommens; Mart Remans (84′ Tim Hölscher), Kyvon Leijdsman (46′ Dennis van de Heijden), Livio Milts (79′ Lion Kaak)

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart Van Rooij, Édgar Barreto, Kevin Bukusu (75′ Jonathan Okita), Cas Odenthal, Souffian El Karouani; Javier Vet (83′ Thomas Beekman), Dirk Proper (83′ Thibo Baeten), Jordy Bruijn, Elayis Tavsan, Rangelo Janga

Foto’s: Rob Koppers