NEC ligt uit het toernooi om de KNVB-beker. De Nijmegenaren gaven in eigen huis twee keer een voorsprong weg tegen Eredivisionist Fortuna Sittard: 2-3.

Na de afgang van vorige week tegen FC Eindhoven moest NEC zich bewijzen tegenover het Goffert publiek. In een regenachtig stadion trof het Fortuna in de tweede ronde van de KNVB Beker. De Gier voerde ten opzichte van de vorige wedstrijden een aantal wijzigingen door. Zo stonden Terry Lartey Sanniez en Mike Trésor Ndayishimiye in de beginopstelling. Ndayishimiye viel tot nu toe pas twee keer in.
NEC ging op een regenachtige avond voortvarend van start tegen Fortuna Sittard. Binnen de halve minuut werd Ndayishimiye bereikt in het strafschopgebied maar werd afgestopt door de Fortuna defensie. Nog geen minuut later stond Kevin Jansen in kansrijke positie maar het lukte hem niet om uit te halen. Beide ploegen proberen de aanval te zoeken en zo nu en dan ontstaan er gevaarlijke situaties, maar houden elkaar redelijk in evenwicht.

NEC opende de score in de 20e minuut. Ndayishimiye gaf hem net op tijd af aan Lartey Sanniez die hem op zijn beurt hard via de onderkant van de lat in het doel jaagde. De 1-0 stond net koud op het scorebord wanneer Josef Kvida een overtreding begaat in het strafschopgebied van NEC. Scheidsrechter Van Boekel is resoluut en legt hem voor Fortuna op de stip. Marco van Duin kiest de  goede hoek maar kan Mark Diemers er niet van weerhouden de 1-1 te maken. Ondanks de snelle gelijkmaker van Fortuna gooide NEC het meteen weer op de aanval. Een krachtig schot van Overtoom werd goed verwerkt door keeper Aykut Özer. Bij de volgende kans aan Nijmeegse kant was het wel raak. Sven Braken haalde uit en legde de bal in de rechterhoek. Zo snel als de gelijkmaker kwam is de voorsprong van NEC weer een feit. Aan veerkrachtigheid geen gebrek dus vanavond.  Vooral voorin bij NEC loopt het goed en worden de snelle jongens makkelijk gevonden.

NEC begon ongewijzigd aan de tweede helft, bij Fortuna werd Ahmed El Messaoudi op het middenveld vervangen door Jorrit Smeets. Na een voorzet van NEC kwamen de keeper en Wessel Dammers van Fortuna ongelukkig in botsing. Beiden konden verder. Uit de corner die daar uit volgde kwam de bal via Overtoom op het hoofd van Jansen maar die kopte over. Daarna lag weer iemand bij Fortuna op de grond, ditmaal was het Clint Essers, die het veld via brancard gedwongen moest verlaten. André Vidigal nam zijn plaats in het veld in en zo was het weer 11-tegen-11.

De Nijmeegse verdediging legde in de 66e minuut spits Finn Stokkers geen strobreedte in de weg, hij haalt uit en zet de stand op 2-2. Amper bekomen van de gelijkmaker is het bijna alweer raak, de lat redde NEC van een achterstand. De Gier voert in de 70e minuut een dubbele wissel uit. Brahim Darri vervangt Ndayishimiye en Anass Achahbar komt er in voor Braken. Achahbar liet gelijk weten dat hij er was maar schoot de bal voorlangs. Even later pakte Stokkers een gele kaart na een harde overtreding op Overtoom. Van Duin werd al meerdere malen vanavond getest. Uiteindelijk knalde invaller Lars Hutten Fortuna na 85 minuten naar de achtste finale van het bekertoernooi: 2-3.

NEC speelt zondag weer in eigen huis, maar dan voor de competitie. Jong AZ komt op bezoek.

Wedstrijdverloop:
’20 1-0 Sanniez
’22 1-1 Diemers (penalty)
’28 2-1 Braken
’66 2-2 Stokkers
’86 2-3 Hutten

Opstelling NEC: Van Duin; Lartey Sanniez, Buwalda, Kvida, Labylle; Jansen, Overtoom, Van den Berg; Okita, Braken (Achahbar ’70), Ndayishimiye (Darri ’70).

Opstelling Fortuna Sittard: Özer; Essers, Dammers, Ninaj, Ospitalieri; Diemers, El Messaoudi (’45 Smeets), Rodríguez; Lamprou, Stokkers, Semedo.

Foto: Rob Koppers