NEC heeft last van een uitsyndroom. De Nijmegenaren gingen vrijdag kansloos ten onder tegen MVV (4-1) en verloren daarmee voor de vierde keer op rij buitenshuis. De formatie van trainer Pepijn Lijnders speelde erg zwak en had een makkelijk gegeven penalty nodig om te scoren.

Lijnders koos in het duel met MVV voor een middenveld met aanvoerder Mart Dijkstra, Gregor Breinburg en Kevin Jansen. Laatstgenoemde nam de plek van Ferdi Kadioglu in, die werd gepasseerd. Zij zouden de iets meer behoudende speelstijl van Lijnders tot uiting moeten brengen. NEC kreeg al na zes minuten een goede kans na fel en hoog druk zetten. Arnaut Groeneveld onderschepte de bal en ging richting doelman Michael Verrips, maar schoot voorlangs.
MVV had in die fase wel meer balbezit, maar creëerde nog niet veel kansen. De Maastrichtenaren hadden een overwicht op het middenveld, maar hadden na een kwartier een individuele actie nodig om op voorsprong te komen. Spits Atilla Yildirim kreeg de bal na opzichtig balverlies van Jansen en zag doelman Joris Delle ver voor de goal staan. De aanvaller haalde uit en de bal zeilde over de Fransman heen: 1-0. Zo moest NEC net als twee weken eerder in Emmen al vroeg in de achtervolging.

De Nijmegenaren moesten, maar dat leken de spelers niet helemaal te beseffen. Van urgentiegevoel was niet bepaald sprake aan Nijmeegse zijde. De thuisploeg had het ondertussen, net als wel meer ploegen dit seizoen, gemakkelijk om NEC te bespelen: compact zonder bal, breed met bal. Dat laatste leverde na ruim een half uur de tweede goal op. Uit een voorzet vanaf rechts kopte middenvelder Pieter Nys raak.

Al twee minuten na rust kreeg NEC een cadeautje van scheidsrechter Danny Makkelie, die de bal op de stip legde na een lichte overtreding van Luc Mares op Mohamed Rayhi. De aanvaller schoot vanaf elf meter overtuigend hard in de kruising en bracht de bezoekers daarmee helemaal terug in de wedstrijd. Voor even dan, want MVV maakte er na 55 minuten al 3-1 van. Na een afgeslagen corner kapte Joeri Schroijen Michael Heinloth simpel uit en schoot van net buiten de zestien raak.

MVV geloofde het daarna wel en zakte in, loerend op de counter. Af en toe leverde dat nog een kans op. In ieder geval meer dan wat NEC liet zien. Lijnders hoopte met de inbreng van Kadioglu, Steeven Langil en Anass Achahbar nog iets te forceren, maar bij een 3-1 stand en met nog twintig minuten te gaan leek dat een kansloze missie te worden. Al helemaal toen Jonathan Okita de avond voor NEC nog zuurder maakte: 4-1.

Na het duel met MVV staat volgende week de topper tegen Fortuna Sittard op het programma. De Limburgers komen vrijdag op bezoek in Nijmegen. Het duel begint zoals gewoonlijk om 20:00 uur.

Wedstrijdverloop
15′ 1-0: Yildirim.
33′ 2-0: Nys.
47′ 2-1: Rayhi.
55′ 3-1: Schroijen.
82′ 4-1: Okita.

Opstelling NEC: Delle; Heinloth, Golla, Van de Pavert, Verdonk; Dijkstra, Jansen (62′ Kadioglu), Breinburg; Rayhi (71′ Langil), Braken, Groeneveld (71′ Achahbar).

Opstelling MVV: Verrips; Ciranni, Pereira, Martina, Janssens; Nys, Nwakali (86′ Martina), Mares (90′ Mmaee); Okita, Yildirim (68′ Houben), Schroijen.

Foto: Orange Pictures