Woensdagmorgen was de eerste bijeenkomst van het project ‘De Oude Bestuurskamer’, wellicht ook wel bekend als Football Memories. Hierin komen eenzame en/of licht dementerende ouderen samen om herinneringen op te halen over voornamelijk NEC.

“De oude bestuurskamer is natuurlijk de plek waar het vroeger allemaal gebeurde”, begint Jop Pepping, de manager van dit project. Uiteindelijk proberen we ouderen in eenzaamheid of mensen met lichte dementie herinneringen op te laten halen uit het verleden. We merken heel erg dat met shirtjes, foto’s en fotoboeken ouderen ook veel herinneringen ophalen en dingen gaan vertellen. Het mooie daarvan is dat het proces van dementie even wordt tegengegaan. Mensen leven op en nemen ons mee in het verleden, hoe ze dat ervaren hebben. Daarbij gaat het er niet om of iets waar is, maar echt hoe de belevenis was voor de persoon. Het mooie daaraan is dat je ook echt nieuwe verhalen krijgt en met elkaar in gesprek komt.”

Volgens Pepping is het de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een voetbalclub om hier aan bij te dragen. “Ik denk dat een voetbalclub een super grote kracht is om herinneringen op te halen. We hebben een super grote aanhang van supporters. Veel mensen die graag bij ons willen zijn en hier ook al een lange tijd komen. Doordat je hier komt, heb je ervaringen en ken je hier veel. Door dan hier weer terug te komen, kan je die ervaringen weer ophalen.”

NEC is de elfde Eredivisielocatie waar Football Memories een dergelijk project heeft opgezet. “We kijken veel naar hoe andere clubs dat hebben gedaan. Zo hebben we een foto met een speler en staat daar op de achterkant informatie over. Zo kan samen met hulp van de begeleider de juiste speler worden gevonden. Verder is de opzet net als in een echte voetbalwedstrijd met twee keer 45 minuten en een kwartier pauze.” Vanaf volgend seizoen zullen bijeenkomsten van De Oude Bestuurskamer één à twee keer per maand plaatsvinden.