Zaterdagavond om 20:00 treedt NEC in de Euroborg aan tegen FC Groningen, de ploeg die voorlaatste staat in de Eredivisie. Met nog vijf wedstrijden te gaan hangt het degradatiespook Groningen dicht boven het hoofd. Als FC Groningen nog kans wil maken op lijfsbehoud in de Eredivisie, zal het moeten winnen van NEC.

Het is een hopeloos seizoen tot nu toe voor FC Groningen. Met nog vijf wedstrijden te gaan lijkt het ontlopen van degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie haast onmogelijk. Met slechts zeventien punten staat Groningen op de zeventiende plaats met maar liefst tien punten achterstand op Excelsior, dat vijftiende staat en momenteel veilig is voor nog een seizoen eredivisievoetbal.

FC Groningen verloor haar laatste zes competitiewedstrijden. De laatste thuisoverwinning van de Trots van het Noorden was op 25 februari, toen Excelsior met 3-0 werd verslagen. Dat was overigens ook de enige wedstrijd die Groningen dit kalenderjaar wist te winnen.

Onrust

Niet alleen op sportief vlak is het dit seizoen een zooitje bij Groningen. Trainer Frank Wormuth werd eind november ontslagen wegens tegenvallende resultaten, maar ook omdat de werkwijze van Wormuth onvoldoende aansloeg op de spelers, vond toenmalig technisch directeur Mark-Jan Fledderus. Twee maanden later moest ook Fledderus het veld ruimen wegens een gebrek aan vertrouwen en perspectief. Fledderus verkocht de afgelopen jaren een aantal zeer belangrijke spelers – denk onder andere aan Jörgen Strand Larsen, Ritsu Doan en Bjorn Meijer – voor in totaal bijna 24 miljoen euro, maar er kwamen weinig goed presterende spelers voor terug.

Dat FC Groningen zo slecht presteert dit seizoen valt ook slecht bij de fanatieke aanhang van de club. Dat kwam tot een kookpunt tijdens de wedstrijd FC Groningen – SC Heerenveen. Bij een 0-2 achterstand kwam er een supporter het veld op waardoor de wedstrijd werd stilgelegd. Jetro Willems ging in gesprek met de fanatieke supporters van Groningen. Op beelden is te zien hoe de linksback een klap krijgt van een van de ‘fans’ uit het publiek. Een treurige gebeurtenis, maar het geeft wel aan dat er woede en ongeloof heerst bij de supporters over de prestaties van hun ploeg dit seizoen.

Geloof

Trainer Dennis van der Ree heeft nog altijd vertrouwen in een goede afloop. Hij zegt met de groep te hebben gesproken en te hebben gezien dat er nog altijd veel vertrouwen heerst bij de spelers. “We zijn het verplicht om alles eruit te halen wat er in ons zit voor onze supporters. Zij zijn er altijd, dus we zijn het aan hen verplicht”, aldus de trainer die een gemotiveerde ploeg aan de aftrap verwacht.

Afwezigen

De Groningers zullen het zaterdagavond in ieder geval wel zonder doelman en aanvoerder Michael Verrips moeten doen. Hij kampte al een tijdje met fysieke klachten en kan er tegen NEC niet bij zijn. Peter Leeuwenburgh zal Verrips vervangen. Verder zal Van der Ree ook niet kunnen beschikken over Paulos Abraham, Thijmen Blokzijl en Liam van Gelderen. Meevaller voor FC Groningen is wel dat Jetro Willems terug bij de selectie zal zijn.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh; Balker, Chalus, Sørensen, Willems; Hove, Suslov; Irandust, Määttä; Antman, Pepi