NEC deed zichzelf vrijdagavond tekort in Kralingen. De Nijmegenaren gingen op bezoek bij Excelsior met 2-1 onderuit en dat was onnodig. Na een tam eerste bedrijf, startte de tweede voortvarend met twee vlotte goals. Uiteindelijk bleek Joel Zwarts met zijn treffer een kwartier voor tijd de matchwinner. 

NEC opende uitstekend op het regenachtige Woudestein. De wijziging in de opstelling deed de Nijmegenaren duidelijk goed. Mart Dijkstra kwam op 6 en met Van Landschoot en Flemming aanvallend op het middenveld kregen de bezoekers al in derde minuut een uitstekende mogelijkheid. Spits Ole Romeny werd via Musaba alleen voor de keeper gezet, maar verzuimde de score te openen. Het energie aanvalsspel van de Nijmegenaren hield echter snel weer op.

Excelsior werd langzamerhand iets gevaarlijker en na 25 minuten leek de thuisploeg ook nog eens op voorsprong te komen, toen Zian Flemming een corner weg wilde werken maar de bal verkeerd raakte. Volgens betrouwbare bronnen zou Branderhorst de bal áchter de doellijn gevangen hebben, maar scheidsrechter Makkelie oordeelde, gelukkig, anders. Het duel kakte vervolgens volledig in en noemenswaardige momenten waren er niet of nauwelijks. 

Na de rust was dat wel anders. We waren amper vier minuten bezig, of beide ploegen hadden het net al gevonden. In de 48e minuut was het Sander Fischer die namens Excelsior de score opende. Hij tikte de bal  uit een kluts van dichtbij binnen. Nog geen minuut later trok Ole Romeny de stand alweer gelijk. Met een fraai schot vanaf een meter of twintig passeerde hij doelman Damen. Excelsior kwam echter wel aanzienlijk sterker uit de kleedkamer en creëerde dan ook een aantal goede mogelijkheden. Verhaar en Omarsson waren dichtbij een Rotterdamse treffer, maar beide pogingen misten precisie. 

Het trainerstrio greep al snel in en bracht met Tom Overtoom en Terry Lartey-Sanniez wat aanvallende krachten binnen de lijnen. Vervolgens nam NEC de overhand en raakte het o.a. via Musaba de bovenkant van de lat. De ploeg had veelal de bal, maar wist daar weinig mee te doen. Excelsior deelde een lesje effectief aanvallen uit toen Joel Zwarts een kwartier voor tijd de thuisploeg uit het niets weer op voorsprong zette. Jonathan Okita liet zijn directe tegenstander Dogucan Haspolat lopen en die bediende Zwarts goed bij de tweede paal. 

Met het inbrengen van Randy Wolters leek de renaissance compleet. Hij kwam Okita tien minuten voor tijd aflossen. NEC wist echter geen enkel gevaar meer te stichten en zo deed NEC zich tekort in Rotterdam en is het definitief uitgeschakeld in de strijd om de tweede periode. Concurrenten SC Cambuur en FC Volendam wonnen namelijk wel. Volgende komt Almere City naar De Goffert, dan moet NEC zien te voorkomen dat het niet met een flinke kater de winterstop in gaat. 

Scoreverloop:
48′ 1-0 Sander Fischer 
49′ 1-1 Ole Romeny
74′ 2-1 Joel Zwarts

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij (61′ Sanniez), Van Eijden, Kvida, Kuipers; Dijkstra, Flemming, Van Landschoot (55′ Overtoom); Musaba, Romeny, Okita (80′ Wolters)

Opstelling Excelsior: Damen; Haspolat, Fischer, Oude Kotte (26′ Van der Meer), Matthys; Fortes, Vloet, Bruins; Verhaar (80′ Horemans), Omarsson, Zwarts

Foto: Orange Pictures