Foto via Rob Koppers

NEC heeft het Feyenoord in het Goffertstadion heel moeilijk gemaakt. Door een vroege voorsprong speelde Feyenoord 75 minuten lang tegen een achterstand. Twee goals in de laatste tien minuten van de wedstrijd zorgde er echter voor dat NEC zonder punten achterblijft in Nijmegen; 1-2. 

Vorig seizoen begon voor Feyenoord de welbekende dramatische reeks van zeven verloren wedstrijden achter elkaar in het Goffertstadion. Destijds maakte Janio Bikel, Anthony Limbombe en Christian Santos de 0-1 van Tonny Vilhena onschadelijk. Na deze verliesreeks van Feyenoord gaat het de Rotterdammers echter voor de wind. De eerste acht wedstrijden van het seizoen werden allemaal gewonnen en ook Manchester United werd in de Europa League verslagen. In de goal staat al het gehele seizoen Brad Jones, vorig seizoen nog onder de lat bij NEC.

Peter Hyballa bracht ten opzichte van de fortuinlijke overwinning op Roda JC één wijziging aan in het elftal. Taiwo Awoniyi begon op de bank en Mohamed Rayhi kreeg van zijn Duitse trainer zijn eerste basisplaats sinds 5 februari 2016 en pas zijn vijfde basisplaats sinds zijn komst naar NEC vorige zomer. Slechts drie spelers van de basiself van vandaag speelde die wedstrijd op 20 december 2015 ook: Wojciech Golla, Bikel en Gregor Breinburg. 

Rayhi betaalde zijn basisplaats vrij snel in de wedstrijd terug. Na acht minuten voetballen schoot de Nederlander met Marokkaanse roots NEC op aangeven van Julian von Haacke op een 1-0 voorsprong. Hij kreeg daarbij hulp van oud-ploeggenoot Jones, die het houdbaar ogende stuiterballetje niet wist te pareren. NEC oogde in de eerste helft sowieso scherp en gemotiveerd en bij vlagen zag het aanvalsspel er snel en attractief uit.

In de tweede helft zette NEC het defensief vast. Met drie defensief sterke middenvelders en een goede viermansverdediging kwam Feyenoord er amper doorheen. Laatste troef was twintig minuten voor het einde het inbrengen van tweede spits Michiel Kramer voor centrale verdediger Jan-Arie van der Heijden. Toch hield NEC lang stand tegen de aanvallende intenties van Feyenoord.

Tien minuten voor het einde kwam Feyenoord echter toch op gelijke hoogte. Terwijl Bikel al langer dan een minuut geblesseerd op het veld lag, klaar om gewisseld te worden, kwam Feyenoord tegen tien man op gelijke hoogte. Een schot van Steven Berghuis eindigde op de binnenkant van de paal, waarna de rebound een eenvoudige prooi was voor Eredivisie-topscorer Nicolai Jörgensen.  

Het werd nog beter voor Feyenoord, de onverdiende 1-2 viel ook nog voor de koploper. Michiel Kramer kreeg de bal op één meter van de goal op een presenteerblaadje aangeboden door weer een schot dat afketste op de paal. De invaller zorgde daarmee voor de eindstand. Daarmee blijft NEC bungelen in het rechterrijtje. Volgende week is de altijd belangrijke thuiswedstrijd tegen Vitesse voor een sportieve revanche.

Scoreverloop:
8′ Mohamed Rayhi (Julian von Haacke) 1-0
80′ Nicolai Jörgensen (Dirk Kuyt) 1-1
90′ Michiel Kramer (rebound) 1-2

Gele kaarten: Rayhi (NEC), El Ahmadi (Feyenoord) 

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Opstelling NEC: Joris Delle; Mikael Dyrestam, Dario Dumic, Wojciech Golla, André Fomitschow; Gregor Breinburg, Julian von Haacke, Janio Bikel (81′ Robin Buwalda); Reagy Ofosu (73′ Taiwo Awoniyi), Kevin Mayi, Mohamed Rayhi.

Opstelling Feyenoord: Brad Jones; Rick Karsdorp, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden (70′ Michiel Kramer), Terence Kongolo; Karim El Ahmadi, Dirk Kuyt (90′ Lucas Woudenberg), Tonny Vilhena; Bilal Basacikoglu, Nicolai Jörgensen, Jens Toornstra (65′ Steven Berghuis).