NEC krijgt komend seizoen 2,4 miljoen euro aan televisiegelden uitgekeerd. Dat is twee ton meer dan afgelopen seizoen. De Nijmegenaren vinden zichzelf net als vorig seizoen terug op plek 14 van de ranglijst voor de tv-gelden. De extra inkomsten zijn er voor NEC omdat de totale pot voor de Eredivisie is vergroot van 77 naar 83 miljoen euro.

De verdeling van de televisiegelden wordt in de Eredivisie volledig berekend op basis van sportieve prestaties. Daarvoor kijkt men naar de resultaten van de afgelopen tien jaar. Zo krijgt de huidige landskampioen, Feyenoord, 18 punten en FC Groningen slechts één punt. Om de recentere prestaties zwaarder te laten wegen, krijgt het afgelopen seizoen een factor van tien, het jaar daarvoor negen en zo door tot het seizoen tien jaar geleden dat slechts een factor van één heeft. De jaren dat NEC actief was in de KKD worden helemaal niet meegerekend in de totstandkoming van de ranglijst.

De degradanten FC Groningen en SC Cambuur stonden vorig jaar nog boven NEC op de ranglijst. Door de degradatie tellen beide ploegen niet meer mee voor de ranglijst. Promovendi Heracles Almelo en PEC Zwolle hebben de afgelopen tien jaar echter beter gepresteerd en vliegen meteen over NEC heen, waardoor de Nijmegenaren zichzelf weer terugzien op plek 14.

De play-offduels tussen Almere City en FC Emmen voor de laatste plek in de Eredivisie zullen geen invloed hebben op de plek van NEC. Beide ploegen zullen sowieso onder de Nijmegenaren blijven.

Foto: Rob Koppers